Az OBT-elnök találkozója Erdogannal és a türk bírósági vezetőkkel feszültséget keltett

Megfigyelő státuszban részt vevő Szabó Péter, az Országos Bírói Tanács újonnan megválasztott elnöke, a magyar külügy figyelmeztetése ellenére is találkozott Recep Tayyip Erdogan elnökkel és a türk bírósági vezetőkkel, ami feszültséget okozott.

Szabó Péter, az Országos Bírói Tanács elnöke, a magyar bírói függetlenség jelképeként megfigyelőként vett részt a Türk Államok Szervezete igazságügyi tanácsai vezetőinek isztambuli ülésén. A záró nyilatkozatot nem írta alá, de a találkozón készült csoportképen láthatóan az EU által el nem ismert Észak-ciprusi Török Köztársaság zászlaja is megjelent a háttérben.

A Türk Államok Szervezete, amely többek között Azerbajdzsánt, Kazahsztánt, Kirgizisztánt, Törökországot és Üzbegisztánt foglalja magában, nem nevezhető a jogállamiság bajnokának. Törökországban például 2700 bírót és ügyészt függesztettek fel és bocsátottak el a 2016-os puccs után, sokan közülük gülenista összeesküvés vádjával kerültek őrizetbe. Az EU-tagállamok bírói tanácsait képviselő ENCJ is felszólalt a török bírók üldözése ellen.

A Magyar Bírói Egyesület is kiállt egy volt török bíró, Murat Arslan mellett, akit terrorszervezetben való részvétel miatt ítéltek el.

Az isztambuli találkozón Szabó Péter bemutató előadást tartott az OBT működéséről, és részt vett protokoll eseményeken is, beleértve egy találkozót Erdogan elnökkel. Yılmaz Tunc török igazságügyi miniszter beszédében Izraelt ostorozta, és arra kérte a résztvevőket, hogy segítsék a gülenisták és a kurdok elleni elfogatóparancsok és kiadatási kérelmek végrehajtását.

A magyar külügy előzetesen óvatosságra intette az OBT elnökét, figyelmeztetve, hogy a törökök a Türk Államok Szervezetét felhasználhatják az Észak-ciprusi Török Köztársaság nemzetközi elismertetésére. Az EU külügyi főképviselője, Josep Borrell is aggodalmát fejezte ki ezzel kapcsolatban.

Az új összetételű OBT januárban választotta meg Szabó Pétert elnöknek három évre. Az előző OBT sikeresen lépett fel az akkori OBH elnök, Handó Tünde bírói függetlenséget aláásó tevékenységével szemben. Az OBT jogállása és hatásköre az Európai Bizottság nyomására jelentősen megerősödött, így az OBH elnökének és a Kúria elnökének igazgatási tevékenységét is ellenőrizheti. Az OBT első állandó elnökének Matusik Tamást választották, aki átvette a Nemzetközi Bírói Egyesület által adományozott Bírói Függetlenség Díjat is. Az új tagok megválasztásakor kérdéses volt, hogy az új összetételű OBT képes lesz-e folytatni az elődök által megkezdett úton.

Szabó Péter tevékenysége kiemelkedő jelentőségű, hiszen mint az OBT elnöke, ő képviseli a bírói önigazgatást Magyarországon.