BNPL fizetéssel és új együttműködéssel újít az MBH Bank

Az MBH Bank bevezette a BNPL, azaz a "Buy Now, Pay Later" szolgáltatását, amely kifejezetten a céges ügyfelek számára érhető el, és a halasztott fizetési lehetőséget kínálja a vásárló vállalkozásoknak, miközben együttműködést is kötött a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökséggel.

Az MBH Bank által bevezetett BNPL-szolgáltatás, amelyet a PastPay biztosít, lehetővé teszi a vásárlók számára, hogy azonnal megvásároljanak egy terméket vagy szolgáltatást, anélkül, hogy az ellenértéket azonnal ki kellene fizetniük. A vásárlók a későbbiekben, akár kamatmentes részletekben is rendezhetik az ellenértéket, a választott visszafizetési határidővel – 15, 30 vagy 60 napos lehetőségek közül választhatnak. A hitelbírálat gyors és valós időben történik, így a folyamat nem igényel hosszadalmas elbírálást vagy személyes igénylést.

A BNPL megoldás a bank BUPA platformján keresztül érhető el, és kompatibilis a kereskedők által használt webshop-megoldásokkal. A fizetési folyamat során a rendszer automatikusan ellenőrzi a vásárló jogosultságát a közhiteles adatok és az adószám alapján, valamint finanszírozási limitet állít be. A vásárlás befejeztével a vásárló visszaigazoló e-mailt kap, amely tájékoztatja a fizetési kötelezettségről, és a választott határidőn belül kell rendeznie a megrendelés összegét.

A BNPL-szolgáltatás beilleszthető a különböző típusú rendelési folyamatokba, a teljesen digitális megoldásoktól kezdve a hibrid megoldásokon át a manuális rendeléskezelésig. A vásárlók számára a szolgáltatás díjmentes, míg a kereskedők tranzakciónként fizetnek díjat a PastPay-nek, amelyet a szerződéskötéskor határoznak meg.

Az MBH Bank és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség közötti együttműködési megállapodás célja, hogy a két vállalat tevékenységének és ügyfélkörének összehangolásával még hatékonyabban támogathassák az exportpiacokon tevékenykedő vagy az exportpiacra való kilépést tervező magyar vállalatokat. Az együttműködés révén a bank és a HEPA ügyfelei egymást kiegészítő komplex szolgáltatásokhoz juthatnak, ezzel segítve például a külföldi piacra lépést.

Szabó Levente, az MBH Bank egyedi kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta, hogy az együttműködés segíthet abban, hogy az MBH Bank ügyfélkörébe tartozó, exportorientált vállalatok hatékonyabban érjék el külpiaci céljaikat. Nestor Andrea, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség vezérigazgató-helyettese jelezte, hogy a HEPA célja az exportáló kkv-k számának és arányának növelése mellett a nagyobb, tőkeerős hazai cégek külpiaci támogatására is, például külföldi gyártókapacitások létrehozásával, és ebben segíthet az MBH Bankkal elindított együttműködés.

A BNPL-szolgáltatás bevezetéséről és részleteiről, valamint az MBH Bank és a HEPA együttműködéséről a Portfolio Financial IT rendezvényén is szó esik majd, amelyre június 11-én kerül sor.

Az MBH Bank 11 107 milliárd forintos mérlegfőösszegével Magyarország második legnagyobb pénzintézete és legtöbb bankfiókkal rendelkező bankja. Betétállománya több mint 6957 milliárd forintot tesz ki, míg a bruttó hitelállomány meghaladja az 5170 milliárd forintot. A pénzintézet korrigált adózás előtti teljes átfogó eredménye 2023-ban 118,8 százalékos emelkedéssel 345,3 milliárd forintra nőtt, a korrigált teljes átfogó jövedelemmel számított tőkearányos megtérülése 33,1 százalékra, míg tőkemegfelelési mutatója 22,1 százalékra emelkedett tavaly.