Az ICQ csevegő alkalmazás búcsúzik

Június 26-tól már nem lesz elérhető az internet egyik legelső csetalkalmazása, az ICQ, amely a kilencvenes évek internetes kultúrájának meghatározó része volt.

Az ICQ, amelynek neve az "I Seek You" kifejezésből ered, a kilencvenes években vált népszerűvé, és olyan riválisokkal versenyzett, mint az MSN vagy az IRC. A Telex szerint az alkalmazás neve az angol betűk ejtésmódjával egyezik meg. Az ICQ-t Izraelben alapították 1996 novemberében, majd 1998-ban az AOL vásárolta fel 287 millió dollárért. Az AOL irányítása alatt az ICQ több mint százmillió felhasználóval büszkélkedhetett, de később a Facebook és a WhatsApp adatalapú üzenetküldési platformok megjelenése jelentősen csökkentette népszerűségét.

Az MSN Messenger, amely az ICQ egyik fő riválisa volt, már 2014-ben bezárt, de az ICQ még tovább élte túl őt. 2010-ben az AOL eladta a céget a Digital Sky Technologiesnek, amely a mai VK orosz közösségi oldalt is birtokolja. 2022-ben az alkalmazásnak még mindig 11 millió regisztrált felhasználója volt.

A Mashable szerint az ICQ felhasználószámának növekedése mögött a hongkongi átállás állhat, ami 2021-ben következett be, amikor a WhatsApp megváltoztatta adatvédelmi szabályzatát Kínában.

Az ICQ egyediségét az adta, hogy egy számot rendelt a felhasználóhoz, ezzel lehetett elérni a másikat. Ugyan a mai ICQ már nagyban hasonlított a napjainkban ismert üzenetküldő platformokhoz, a jelek szerint elfogyott a lendület, és június 26-tól végleg leállt a szolgáltatás.

Az ICQ hivatalosan búcsút intett a felhasználóknak, de a platform egy gifet posztolt az X oldalára, amely a Terminátor film első részéből származik, és az "I’ll be back" (Visszatérek) feliratot tartalmazza. Ez arra utalhat, hogy más formában, más néven még visszatérhet a jövőben a szolgáltatás.