Az FBI nyomoz a British Museumból eltűnt ókori kincsek ügyében

A British Museumból ellopott mintegy 1500 műtárgyból már 626-ot sikerült visszajuttatni a múzeumnak, és az Egyesült Államokban az FBI is bekapcsolódott a nyomozásba, hogy segítse a brit kollégák munkáját.

Az FBI nyomozást folytat a British Múzeumból származó, feltehetően több száz kincs amerikai vevőknek történő eladása ügyében. A BBC információi szerint az amerikai bűnüldöző hatóság 268 olyan tárgy visszaszolgáltatásában is közreműködött, amelyeket a múzeum állítása szerint a tulajdonukat képezik, és amelyeket egy washingtoni gyűjtőnek adtak el.

A múzeum tavaly jelentette be, hogy ősi drágakövek, ékszerek és más tárgyak tűntek el, vagy rongálódtak meg a gyűjteményéből. Egy New Orleans-i vevő, Tonio Birbiglia információkat adott az FBI-nak két darabról, amelyeket az eBay-en vásárolt, de már nincs a birtokában egyik ékszer sem. Birbiglia egy ametiszt drágakőhöz jutott így 42 fontért, amely Ámort ábrázolta delfinen lovagolva, valamint egy narancssárga szkarabeuszhoz, amit 170 fontért vett meg.

A múzeum becslései szerint az ellopott vagy eltűnt 1500 tárgyból eddig 626-ot sikerült visszaszerezni, és további százat találtak meg, de még nem hoztak vissza. A múzeum által ellopottnak vélt tárgyak túlnyomó többsége nem volt katalogizálva, így egyéb bizonyítékokat kell találnia arra, hogy azok tényleg a gyűjteményéből származnak. Ez leginkább úgy fordulhatott elő, hogy egyes gyűjtők tárgyakat adományoztak a múzeumnak, ám azok a szakértői vizsgálatok idejére még nem kerültek be hivatalosan a gyűjteménybe.

A British Museum egy volt vezető kurátort, Peter Higgst vádolja azzal, hogy ősi tárgyakat lopott, rongált, beolvasztott és eladott, és mintegy 100 ezer fontot tett zsebre. Higgs minden vádat tagad, bár a múzeum állítása szerint korábban elismerte, hogy a „sultan1966” nevű eBay-fiók az övé. A rendőrség még senkit sem tartóztatott le, és senkit sem vádoltak meg bűncselekménnyel.

Három vásárló azt mondta, hogy a „sultan1966” nevű eladó „Paul Higgins” vagy „Paul” néven mutatkozott be az eBay-en vagy e-mailben. A múzeum azt állítja, hogy Higgs elismerte, hogy a „sultan1966” fiók az övé. Tonio Birbiglia, a New Orleans-i vevő, két tárgyat vásárolt a „sultan1966”-tól, amelyeket az FBI által hivatkozott eBay-bejegyzések és Birbiglia nyugtáinak összevetésével erősítette meg.

Az FBI Washington környékén 268 olyan tárgy megtalálásában is segédkezett, amelyeket ugyanaz az eladó adott el. Egy, a vevőhöz közel álló forrás a BBC-nek elmondta, hogy a „sultan1966”-tól vásárolt tárgyakat az eBay-en keresztül – később közvetlenül ugyanazzal az eladóval tárgyalt e-mailben –, és hogy akár 7000 fontot is fizetett a kincsekért.

De nem az Egyesült Államok az egyetlen hely, ahol a Higgs által eladott tárgyak landolhattak. Dr. Ittai Gradel dán régiségkereskedő több városban is felkutatta a vevőknek eladott műtárgyakat, és egy része végül a németországi Idar-Obersteinben található Deutsches Edelsteinmuseumban került kiállításra. Gradel 300 fontot fizetett egy tárgyért, amelyet Higgs által használt álnév – Paul Higgins – alatt ajánlott fel egy magánügylet keretében. A két ékszer nincs katalogizálva, de a British Museum szerint a gyűjteményéből származnak. Azóta visszavitték őket az Egyesült Királyságba, és átadták a múzeum munkatársainak.

A British Museum korábbi igazgatója, Hartwig Fischer tavaly mondott le, miután fény derült a műkincslopásokra. A hatóságok egyelőre nem emelt vádat senki ellen. Peter Higgs továbbra is mindent tagad az eladásokkal kapcsolatban, és a friss hírek szerint ő maga töltötte fel az eBayre a katalogizált tárgyakat, amelyeket 10 éven keresztül árusíthatott a múzeum raktárából.