Európai Bizottság lépései a szélturbina ipar védelmében

Az Európai Bizottság intézkedéseket hozott az európai szélturbina ipar versenyképességének erősítése érdekében, különös tekintettel a kínai gyártók jelentette fenyegetésre. A cél az, hogy elkerüljék az európai napelemgyártó ipar sorsát, és megvédjék az ágazatot a kínai versenytársak által nyújtott olcsóbb technológiai megoldásokkal szemben.

Zöld átállás és versenyképesség erősítése

Az EU zöld átállását és energiaszuverenitását elősegítő REPowerEU terv évfordulóján az Európai Bizottság iránymutatást és ajánlásokat terjesztett elő a megújuló energia Unión belüli elterjedésének felgyorsítására. Az ajánlások a megújuló energiaforrásokra vonatkozó engedélyezési eljárások és árverések javítását és észszerűsítését célozzák, amelyek elősegítik az uniós tervek és célok megvalósítását.

A megújuló energia elterjedésének felgyorsítása mellett a kezdeményezés célja az európai ipari versenyképesség megerősítése, az energiarendszer rezilienciájának növelése és az európai zöldmegállapodás megvalósítása is.

Kína előretörése a szélenergia területén

Az európai szélturbinagyártó iparág bajban van, mivel Kína olcsóbb technológiát kínál, részben állami támogatások segítségével. A kínai gyártók akár 50%-kal is alacsonyabb árakat kínálhatnak, mint az európai versenytársak, ami fenyegetést jelent az európai ipar számára.

Az Európai Bizottság a nem áralapú kritériumok bevezetésével és alkalmazásával kívánja előnyösebb helyzetbe hozni az európai gyártókat az új megújuló erőművek engedélyezésére szolgáló árveréseken. Az ajánlatok megítélése során olyan mutatók is figyelembe vételre kerülhetnek, mint a felelős üzleti magatartás, a kiberbiztonság és az adatbiztonság.

Az EU válasza a kihívásokra

Az Európai Bizottság szélenergia cselekvési tervet jelentett be, amely többek között a kiberbiztonsági kockázatértékelés bevezetését és a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok nyomon követését tartalmazza. Emellett vizsgálatot indítottak a kínai szélturbinagyártók ellen az esetleges tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok megállapítására.

Az EU-nak nem csak Kínával, hanem az Egyesült Államokkal is szembe kell néznie, amely szintén támogatja a hazai tisztaenergia-iparát. Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy emelik a Kínából importált termékek vámjait, többek között a félvezetőkre, akkumulátorokra és elektromos járművekre.

Kína tiltakozik a nyugati intézkedések ellen, és dömpingellenes vizsgálatot indított több ország, köztük az EU és az Egyesült Államok vegyi anyagok behozatalával kapcsolatban.