Európai szélturbinagyártók védelme a kínai verseny ellen

Az Európai Bizottság intézkedéseket tervez az európai szélturbinagyártók védelmében a kínai versenytársak ellen, akik jelentős állami támogatásokkal és dömpingáron nyomulnak előre a piacon.

A kínai vállalatok a napelemek piacán már domináns szerepet töltöttek be, és most a szélturbinák terén is erősödő pozíciót építenek ki. Az Európai Bizottság célja, hogy megvédje az európai szélturbinaipart a kínai nyomulástól, amelyet az állami támogatások és a jelentős méretgazdaságok révén 50 százalékkal alacsonyabb árak és akár három évig halasztható kifizetések jellemzik.

A Bizottság által tervezett védekezési stratégia részeként új, nem áralapú kritériumok bevezetését fontolgatják az új megújuló erőművek engedélyezésére szolgáló árveréseken. Ezen kritériumok között kiemelt szerepet kapna az ajánlattevők felelős üzleti magatartása, a kiberbiztonság és az adatbiztonság. Az új szempontok alapján az európai cégek előnyben részesülhetnének, mivel ők nem érintettek az ujgur kényszermunkával kapcsolatos vádakban, és nem jelentenek nemzetbiztonsági kockázatot, ellentétben a kínai versenytársakkal.

A Portfolio cikkéből kiderül, hogy az Európai Bizottság által javasolt intézkedésekkel a magasabb hozzáadott értékű projektek kerülhetnének előtérbe, amelyek támogatása hozzájárulhat az európai szélturbinagyártók versenyképességének növeléséhez.

Az Európai Bizottság REPowerEU tervével összhangban, az EU zöldátállását és energiaszuverenitását elősegítő iránymutatásokat és ajánlásokat terjesztett elő, amelyek célja a megújuló energia közösségen belüli elterjedésének felgyorsítása. A megújuló energia elterjedésének felgyorsításával és az orosz fosszilis tüzelőanyagok behozatalának csökkentésével szeretnék elősegíteni az európai ipar megerősítését és az energiarendszer rezisztenciájának növelését.

Az akkumulátorgyártás terén is hasonló harc bontakozik ki, ahol Európa védi a saját piacát és ösztönzi az elektromos autózás európai térnyerését. Magyarország is erős és versenyképes európai autógyártásban érdekelt, ezért szükséges fokozni a teljesítményt és felgyorsítani a zöldátállást. A magyar kormány európai szintű, elektromosautó-vásárlást ösztönző programokat tervez bevezetni, amelyek a vállalatoknak és a háztartásoknak egyaránt előnyösek lehetnek.

Mindenfajta protekcionizmus, büntetővám kérdésköreit butaságnak tartjuk, együttműködés-, szabadpiac- és gazdaságellenes lépésnek

– utalt az újonnan megemelt európai uniós importvámokra, amely a kínai termékek egy részét érinti. A tárcavezető szerint inkább arra kell fókuszálni, hogy az elektromos autózás átmenetét felgyorsítsuk, ezért európai szintű akciótervet fogadnak majd el.

(Borítókép: Ashley Cooper / Construction Photography / Avalon / Getty Images)