Az ételfutárok munkaviszonya az új EU irányelv tükrében

Az Európai Parlament által elfogadott új irányelv értelmében a platform alapú munkavégzést folytató ételfutárok és taxisofőrök munkaviszonyban dolgozhatnak, amennyiben a tagállamok jogrendje ezt így határozza meg.

Az Európai Parlament (EP) 2024. április 24-én hozott egy irányelvet, amely a platform alapú munkavégzés munkakörülményeit hivatott javítani, és amely elsősorban az ételfutárok és a taxisofőrök munkaviszonyát érinti. A tagországoknak két év áll rendelkezésükre, hogy az irányelvet beépítsék a nemzeti jogrendjükbe.

A "digitális munkaplatform" alatt olyan természetes vagy jogi személyeket értünk, akik elektronikus úton, például weboldalon vagy mobilalkalmazáson keresztül nyújtanak kereskedelmi szolgáltatást. A szolgáltatásnak a magánszemélyek által fizetés ellenében végzett munka megszervezését kell magában foglalnia, és automatizált nyomonkövetési vagy döntéshozatali rendszerek használatát is tartalmazhat.

Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners szakértője szerint a platform alapú munkavégzés körébe tartozhatnak az ételfutárok és a taxisofőrök, de a későbbiekben ez a kör bővülhet, és más jogviszonyok is ide sorolhatók lesznek.

Magyarországon a Kúria nemrégiben vizsgálta az ételfutárként dolgozók jogviszonyát, és arra a következtetésre jutott, hogy a megbízási jogviszonyban történő foglalkoztatásuk jogszerű. Az EP új irányelve azonban másként közelíti meg a kérdést, és alapesetben vélelmezi a munkaviszony fennállását, amely vélelem azonban megdönthető, ha a szolgáltató (munkáltató) képes bizonyítani, hogy a szerződéses jogviszony nem minősül munkaviszonynak a helyi jogszabályok és bírói gyakorlat alapján.

A tagállamoknak, így Magyarországnak is, létre kell hozniuk a foglalkoztatotti jogviszony tényleges megdönthető jogi vélelmét, és két év áll rendelkezésükre az irányelv átültetésére. Ennek értelmében a magyar jogalkotónak módosítania kell a jogszabályokat, és meghatározni azokat a körülményeket, amelyek alapján a munkaviszonyra vonatkozó jogi vélelem megdönthető lesz.

A szakértő hangsúlyozza, hogy további jogszabály-módosításig a Kúria által kidolgozott gyakorlat marad érvényben.