Az EKB kamatcsökkentésre készül

Az Európai Központi Bank (EKB) vezető közgazdásza, Philip Lane bejelentette, hogy a bank felkészült a kamatok csökkentésére a következő heti ülésen, amennyiben nem érkeznek váratlan fejlemények.

Lane a Financial Times-nak adott interjúban elmondta, hogy az EKB-nak az idei év során korlátozó monetáris politikát kellett folytatnia az infláció magas szinten való rögzülésének elkerülése érdekében, ami különben jelentős nehézségeket okozott volna a csökkentésében. Azonban a jelenlegi helyzetben a bank úgy ítéli meg, hogy a monetáris politika enyhítése megfelelő lépés lehet.

A kamatcsökkentés ütemét az EKB a beérkező gazdasági adatok alapján határozza meg, hogy a lazítás biztonságos és arányos mértékű legyen. Lane szerint, bár az első negyedéves béradatok a vártaknál magasabbak voltak, ami néhány elemzőben kétségeket ébresztett a kamatcsökkentés szükségességével kapcsolatban, a bérdinamika összességében mégis a lassulás irányába mutat. Ez a tendencia létfontosságú a közgazdász szerint, és indokolja a kamatok csökkentését.

Lane hozzátette, hogy az EKB egész évben fenntarthatja a kamatokat a restriktív tartományban, de a szigor mértékében lehet némi enyhülés, ami összességében megfelelő válasz lehet a jelenlegi gazdasági helyzetre.

A cikk nem tartalmaz információt a UBS vezérigazgatójának lehetséges utódairól, mivel ez nem kapcsolódik szorosan az EKB kamatcsökkentési politikájához.