Az Amazon milliárdos beruházásokat tervez Olaszországban

Az Amazon Web Services (AWS) tárgyalásokat folytat Olaszországgal, hogy jelentős összegeket fektessen be az adatközpont-üzletág bővítésébe, ezzel erősítve európai felhőszolgáltatási pozícióit.

Az AWS, az Amazon informatikai ágazata, az olaszországi tevékenységének növelését tervezi, amely több milliárd eurós beruházást jelenthet a mediterrán országban. A cég jelenleg is fontolgatja a milánói telephely bővítését vagy egy új létesítmény építését, bár ezeket a terveket sem az Amazon, sem az olasz minisztérium nem erősítette meg hivatalosan.

Az AWS 2020-ban indította el első olaszországi felhőrégióját, és a következő években 2 milliárd eurót kíván befektetni. Az országban már neves ügyfelek, mint a Ferrari és az Assicurazioni Generali biztosító, használják az AWS szolgáltatásait. Emellett a távközlési szektorban is terjeszkedik, legutóbb a Telefonica Deutschland vállalattal kötött megállapodást, amely 1 millió ügyfelét tervezi az AWS felhőbe áttelepíteni.

Az AWS nemrégiben jelentette be egy 15,7 milliárd eurós adatközpont-beruházást Spanyolországban, és Németországban is tervez egy 7,8 milliárd eurós projektet 2040-ig. Az olaszországi beruházás is hasonló nagyságrendű lehet, bár nem biztos, hogy eléri a spanyolországi projekt méretét.

A versenytársak is aktívak a piacon: az Alphabet az Intesa Sanpaolo bankkal kötött megállapodás keretében már 1 milliárd eurót fektetett be Olaszországban, és két felhőrégiót hozott létre. A Microsoft is bejelentette, hogy egy 2020-ban indított 1,5 milliárd dolláros beruházási terv részeként elindítja első olaszországi felhőrégióját.

A cikk végén szereplő jogi nyilatkozat szerint az írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy ajánlásnak.