Iskolai lövöldözés miatt perelik a Call of Duty kiadóját

Az Egyesült Államokban a texasi Uvaldéban történt 2022 májusi iskolai lövöldözés kapcsán az áldozatok családjai pert indítottak a Call of Duty: Modern Warfare videójáték kiadója, az Activision és a Meta ellen.

Az eset során egy 18 éves volt diák 21 ember életét oltotta ki és további 17 személyt sebesített meg. A tettes a Call of Duty: Modern Warfare játékkal töltött el sok időt, és Instagram-oldalán fegyverlobbihoz kapcsolódó hirdetéseket is találtak. A TechCrunch szerint most a tragédia áldozatainak hozzátartozói pert indítottak az említett vállalatok ellen.

A családokat Josh Koskoff ügyvéd képviseli, aki korábban a Sandy Hook iskolai lövöldözés áldozatainak családjai nevében is elért egy megegyezést a Remington fegyvergyártó céggel. A kereset szerint a Call of Duty a fegyverlobbi egy új, ravasz formáját képviseli, amely hozzájárult az öldöklés népszerűsítéséhez a fiatalok körében.

A vádiratban a Meta tulajdonában lévő Instagramot is megemlítik, amelynek szabályai könnyen megkerülhetőek, és bár látszólag tiltják a lőfegyverek reklámozását, a gyakorlatban a fegyveripari szereplők számára lehetőséget biztosítanak a szabályok kijátszására.

Az Activision válaszában kifejezte „legmélyebb együttérzését” az érintett családok iránt, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a tudományos kutatások szerint nincs bizonyított okozati összefüggés a videojátékok és a fegyveres erőszak között.