A mesterséges intelligencia áramfogyasztása - Energiaválság közeleg?

A mesterséges intelligencia (AI) terjedése jelentős áramfogyasztással jár, ami új kihívások elé állítja az energiaipart és befektetési lehetőségeket teremt a közműszektorban.

A Portfolio elemzése szerint az AI fejlődése miatt megnőtt az érdeklődés a szoftvercégek és eszközgyártók, például az Nvidia részvényei iránt. A következő hullámban azonban a közműszektor kerülhet reflektorfénybe, amely eddig kevésbé volt népszerű a befektetők körében.

Az AI-alapú keresések, mint például a ChatGPT használata, jelentősen több áramot fogyasztanak, mint a hagyományos keresések. A Goldman Sachs adatai szerint akár tízszeres is lehet a különbség. Az AI-adatközpontok energiafogyasztása a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint a következő években a tízszeresére nőhet.

A globális áramfogyasztás az adatközpontokból 2022-ben körülbelül 460 TWh volt, és 2026-ra várhatóan meghaladja az 1000 TWh-t. Az Egyesült Államokban a tervezett adatközpontok energiaigénye elérheti a 30 694 MW-ot, amelyből 20 619 MW-ot a befektetői tulajdonú közműszolgáltatók biztosítanak.

Az AI, különösen a mélytanulás és a nagy nyelvi modellek, mint a ChatGPT, intenzív számítási folyamatokat igényelnek, amelyek jelentős energiafelhasználással járnak. Egy nagy méretű nyelvi modell kiképzése több száz tonna szén-dioxid-kibocsátással is egyenértékű lehet.

A közműszektorra irányuló befektetői figyelem élénkül, mivel a mesterséges intelligencia terjedése miatt szükség van az átviteli és elosztói hálózatok bővítésére. Az amerikai közműcégek részvényei idén átlag felett teljesítettek, és a közmű lett az S&P 500 harmadik legjobban teljesítő szektora.

A közműcégek részvényei között jelentős különbségek vannak. Az amerikai vállalatok részvényei magasabban árazottak, mint az európaiaké, de vannak vonzó befektetési lehetőségek is, mint például a Veolia Environnement vagy az Endesa. A közműcégek hagyományosan jó osztalékfizetők, és néhány vállalat, mint a Fortum vagy a Hidroelectrica, kiemelkedő osztalékhozammal rendelkezik.

Az AI-boomhoz kapcsolódó közműszektorba történő befektetés ETF-eken keresztül is lehetséges, ahol az amerikai közműszektor árfolyama idén emelkedett, míg az európaié nyomás alatt van.

A cikk kifejezetten hangsúlyozza, hogy nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy ajánlásnak.