Amerikai figyelmeztetés az Oroszországban üzletelő európai bankoknak

Az Egyesült Államok szigorúbb szankciókat fontolgat az Oroszországban tevékenykedő európai bankokkal szemben, amelyek között olasz pénzintézetek is megtalálhatók.

Fabio Panetta, az Európai Központi Bank vezető jegybankára arra szólította fel az olasz bankokat, hogy szüntessék be oroszországi üzleti tevékenységüket a reputációs kockázatok miatt. Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter pedig kiemelte az európai bankok növekvő kockázatait és a szankciók esetleges szigorítását.

A G7-ek pénzügyi tanácskozásának befejezésekor Panetta hangsúlyozta, hogy az olasz bankoknak fel kell hagyniuk oroszországi tevékenységükkel. A Raiffeisen és az UniCredit a legnagyobb európai hitelezők közé tartoznak Oroszországban, az Intesa Sanpaolo pedig már elnöki rendeletet is kapott oroszországi üzletágának eladására, bár a folyamat még nem zárult le.

Az UniCredit vezérigazgatója, Andrea Orcel szerint céljuk az oroszországi kitettség csökkentése anélkül, hogy jelentős veszteségeket szenvednének el. Az UniCredit esetében egy meghiúsult gázprojekt miatt a napokban 463 millió euró értékű eszközt foglaltak le az oroszok.

Yellen szerint az Oroszországban működő európai bankok növekvő kockázatnak vannak kitéve, és az USA fontolgatja a másodlagos szankciók megerősítését azokkal a bankokkal szemben, amelyek támogatják az orosz háborús erőfeszítéseket. A pénzügyminiszter hozzátette, hogy a szankciókat csak akkor vetnék ki, "ha erre okunk van, de az oroszországi működés rendkívül sok kockázatot jelent".

Joe Biden amerikai elnök új, másodlagos szankciós jogköre felhatalmazza a pénzügyminisztériumot arra, hogy bankokat zárjon ki az amerikai pénzügyi rendszerből, ha segítséget nyújtanak az orosz és más szervezetek ellen elrendelt elsődleges szankciók kijátszásához.

Yellen aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Oroszországnak sikerül utakat találnia a katonai termelésének fellendítéséhez szükséges áruk beszerzésére, hivatkozva a Kínán, az Egyesült Arab Emírségeken és Törökországon keresztül történő tranzakciókra.

A pénzügyminisztérium írásban figyelmeztette a Raiffeisent, hogy az oroszországi ügyletei miatt elvághatják a dollárban denominált pénzügyi rendszerhez való hozzáférését, hivatkozva egy tervezett 1,5 milliárd eurós üzletre egy szankciókkal sújtott orosz mágnással.

Forrás: Reuters