Tankok a Hősök terén: forgatás középpontjában Budapest

A hétvégén a Hősök terén járókelők szovjet harckocsik és harcjárművek egész sorával találkozhattak, amelyek egy amerikai kalandfilm, a Mayday forgatása miatt kerültek Budapest szívébe.

A váratlanul megjelent katonai járművek látványa valószínűleg meglepetésként érte azokat, akik a hétvégén a Hősök terére látogattak. A Combatant Blog felvételeket is készített a különleges eseményről. A járművek egy amerikai filmforgatás részeként jelentek meg a téren, ahol a Mayday című kaland-akciófilm jeleneteit rögzítették. A film főszereplői Ryan Reynolds és Kenneth Branagh lesznek, de a mostani forgatáson a "second unit" dolgozott, vagyis azok a jelenetek kerültek felvételre, amelyekhez nem szükségesek a főszereplők, mint például a tömegjelenetek és általános harci jelenetek.

A forgatás miatt felvonultatott harcjárművek között olyan régi szovjet típusokat is megfigyelhettek az érdeklődők, mint a T-54/55-ös harckocsik, egy T-72A-es tank, egy KUB légvédelmi rendszer, egy BTR-60-as páncélos, valamint Ural és ZISz-150 / ZIL-164-es teherautók, amelyek egy BUK légvédelmi rakétát vontattak. A helyszínen felállított pavilon mögött pedig egy Topol ballisztikus rakéta másolata is felfedezhető volt.

A járművek eredetéről nincs pontos információ, de ismert, hogy az Egyesült Államokban és Magyarországon egyaránt vannak olyan vállalkozások, amelyek filmesek számára kínálnak katonai járműveket és replikákat. A Blikk információi szerint a hétvégi háromnapos forgatás ára elérheti a 350-400 millió forintot is, ami magyar viszonylatban sokkoló összeg, de egy 200 millió dolláros (közel 90 milliárd forint) költségvetésű mozi számára ez csak egy töredéke annak, amelyet elköltenek az elkészítéséhez. A Hősök tere és a környező lezárt utcák közel 28-30 ezer négyzetméternyi területet tettek ki, amelyet 3000 forint négyzetméternyi áron kapott meg a produkció, így ez minimum 250 millió forintba került. Csak egyetlen harckocsi bérlése 300 ezer forint körül van óránként, bár amikor egy ilyen járművet több napra kell forgatásra szállítani, elképzelhető, hogy a produkció kedvezményt kap.

A csapat egyébként a Hősök terei forgatást megelőző héten Baracs környékén, az M8-as autópályán dolgozott, ahol egy hatalmas rakéta és több régi személyautó is szerepet játszott a jelenetekben.