A vombatok, akik Usain Boltot is lefutnák

Az ausztrál vombatok rövid távon akár a világhírű sprinter, Usain Bolt sebességét is képesek lennének felülmúlni, ha hosszabb ideig bírnák a tempót.

Az Ausztráliában és Tasmaniában honos apró emlősök, a vombatok, bár testhosszuk csupán 70–110 centiméter, és tömegük 20–35 kilogramm között mozog, meglepő gyorsasággal rendelkeznek. Az IFLScience szerint ezek az éjszaka aktív állatok rövid távon még az olimpiai bajnok futót, Usain Boltot is lehagynák.

David Taggart, az Adelaide-i Egyetem kutatója tesztelte a vombatok gyorsaságát, és arra jutott, hogy terepen akár 40 kilométer/órás sebességet is el tudnak érni, de csak nagyjából 50 méterig tudják ezt a tempót tartani. Ha képesek lennének ugyanezt a sebességet tovább fenntartani, akkor 9 másodperc alatt megtennék a 100 métert, ami alig marad el Usain Bolt 9,58 másodperces rekordjától.

Taggart szerint a vombatok rövid távú kitörése elegendő ahhoz, hogy az emberek többségét maguk mögött hagyják. A kutató 30 éves pályafutása során körülbelül 12 ezer vombatot próbált meg elkapni, de csupán 2600 alkalommal járt sikerrel.

A vombatok gyorsaságán túl az is nehezíti az elfogásukat, hogy gyakran közel vannak az üregükhöz, és mivel az üregeknek többnyire több bejárata van, azok őrzése nem hatékony stratégia. A tenyészidőszakban azonban, amikor a vombatok távolabb merészkednek szerelmet keresve, nagyobb esély nyílik az elfogásukra, mivel a sprintjük csak rövid ideig tart.