A távmonitorozás hiánya és a kórházak adóssága

A kórházak anyagi nehézségei ellenére a távmonitorozás bevezetése jelentősen csökkenthetné a szívbetegek halálozását, ám a finanszírozás hiánya akadályozza ezt a folyamatot. A Digital Health Essential konferencián elhangzottak szerint a magyar szívbetegek csupán 12 százalékánál alkalmaznak távmonitorozást, pedig ennek segítségével akár 50 százalékkal is csökkenhetne a halálozásuk. Duray Z. Gábor, az Észak-Pesti Centrumkórház – Honvédkórház osztályvezető főorvosa szerint a digitális eszközök képesek előre jelezni a bajt, és így emberéleteket lehetne megmenteni.

A Honvédkórházban jelenleg a betegek csupán 10 százaléka részesül távmonitorozásban, ami a kardiológus szerint nem szerencsés. A kórház gazdasági helyzete is kritikus, a főigazgató szerint csődben vannak, és a gazdaságosság a prioritás.

A Magyar Államkincstár adatai szerint a kórházak adóssága jelentős, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) alá tartozó intézmények adóssága április végén 58,8 milliárd forint volt, az egyetemi klinikákkal együtt pedig meghaladta a 84 milliárd forintot. Az adósságrendezés hatása a június végi adatokból válik majd láthatóvá.

A kórházak adósságállománya a teljesítmény növelése ellenére is nő, és a kormány is belátta, hogy fontos az államtól független beszállítók gazdálkodási helyzetének stabilizálása. A második félévben is szükség lesz további konszolidációra.

A Digital Health Essential konferencián Gulácsi László, az Óbudai Egyetem innováció menedzsment doktori iskola vezetője hangsúlyozta, hogy a digitális egészségügy növeli a betegellátás hatékonyságát és javítja a minőségét. A digitális egészségügyi technológiák finanszírozása közpénzből is felmerült, ezért fontos a hatásosságuk, biztonságosságuk és költség-hatékonyságuk mérése.

: article-1