A Wall Street-i shortolás jövője

A legnagyobb befektetési alapok szerint több nagyvállalat részvényárfolyama is csökkenhet a közeljövőben, köztük egy ismert elektromos autógyártó és két olajipari óriásé is.

A Goldman Sachs elemzői által összeállított jelentés szerint a hedge fundok leginkább egy népszerű elektromos autógyártó részvényeit shortolják, de az olajipar befektetőinek is van okuk az aggodalomra. A shortolás, vagyis a részvények árfolyamának esésére való fogadás, a hedge fundok egyik gyakran alkalmazott stratégiája, amelynek célja, hogy a piaci átlagot meghaladó hozamot érjenek el.

Ez a folyamat úgy működik, hogy a befektető kölcsönveszi és azonnal eladja a kiválasztott részvényt, majd ha az árfolyam csökken, olcsóbban vásárolja vissza, és a különbözetből profitál. A shortolás azonban magas kockázatú, mivel elméletben végtelen nagy veszteséget is okozhat, ha az árfolyam emelkedik.

A Tesla részvényei idén eddig 27 százalékot veszítettek értékükből, és a vállalat számos kihívással néz szembe, többek között a növekvő konkurencia és a kínai piacokon csökkenő eladások miatt. Az Exxon Mobil és a Chevron részvényei is a shortolók célkeresztjében vannak, bár az Exxon idén 13 százalékos, a Chevron pedig 5 százalékos pluszban van. Érdekesség, hogy Warren Buffett Berkshire Hathaway vállalata nemrég eladott néhány Chevron részvényt.

A shortolók listáján szerepel még a Costco, a T-Mobile US, a Caterpillar, az UnitedHealth, az RTX, az IBM és a Qualcomm is. Ezek a vállalatok különböző okokból kerültek a hedge fundok célkeresztjébe, és a teljes lista további részletei is elérhetők.