A magány veszélyei és a mesterséges intelligencia lehetséges szerepe

A magány, mint egy pusztító vírus, egyre inkább terjed a társadalomban, és egyes kutatók szerint a mesterséges intelligencia lehet a megoldás része. Az ember-gép kapcsolatok pozitívumait hangsúlyozó szakértők mellett vannak, akik óvatosságra intenek ebben a kérdésben.

Egy informatikus professzor, Tony Prescott szerint a mesterséges intelligencia segíthet az emberi magány enyhítésében, hasonlóan ahhoz, ahogy a háziállatokkal vagy a gyerekek babákkal való kapcsolatuk pozitív hatásokkal bír. Prescott, a Sheffieldi Egyetem kognitív robotika professzora úgy véli, hogy az MI segíthet az embereknek a szociális készségeik fejlesztésében és az önbizalom építésében, ezzel csökkentve a társadalmi elszigeteltség kockázatát.

A magány problémájának súlyosságát jól mutatja, hogy az Egyesült Királyságban a lakosság több mint 7 százaléka krónikus magányban él, az Egyesült Államokban pedig a lakosság több mint egyharmada érez komoly magányt. A magányosság számos egészségügyi problémával hozható összefüggésbe, többek között szívbetegséggel, demenciával, agyvérzéssel, depresszióval és szorongással, valamint korai halálozással, amelynek hatása megegyezik a napi 15 szál cigaretta elszívásával.

Azonban nem minden szakértő ért egyet azzal, hogy a mesterséges intelligencia a megoldás része lehet. Sherry Turkle, az MIT társadalomtudományi professzora és Christina Victor, a Brunel Egyetem gerontológia és közegészségügy professzora is aggályokat fogalmaz meg a gépekkel való kapcsolatépítés kapcsán. Victor szerint a társadalmi kapcsolatok kölcsönösségén alapulnak, és kérdéses, hogy az MI-n keresztüli kapcsolatok valaha is értelmesek lehetnek-e.

Murali Doraiswamy, az észak-karolinai Duke Egyetem pszichiátria és orvostudomány professzora szerint a közeli emberi barátok jelentik a legjobb megoldást a magányra, de amíg a társadalom nem helyezi előtérbe a társas kapcsolatokat, addig a robotok segíthetnek azoknak, akiknek nincsenek barátaik.

A technológiai cégek már dolgoznak olyan chatbotokon, amelyek egyre gördülékenyebben reagálnak az érzelmekre. Az OpenAI felkérte Scarlett Johanssont, hogy legyen a hangja legújabb chatbotjuknak, de a színésznő visszautasította ezt.