A forint erősödése és a várható piaci mozgások

Péntek este a forint árfolyama az euróval szemben 384 alá csökkent, és ez a tendencia hétfőn is folytatódott. Az amerikai piacok szünnapja miatt kisebb mozgások várhatóak a devizapiacon, de a hét folyamán több fontos gazdasági adat is közzétételre kerül.

Péntek esti erősödés után hétfő reggel is 384-es szint alatt mozgott a forint az euróval szemben, ami február eleje óta a legjobb teljesítményét jelenti. A dollárral szembeni jegyzés is hasonlóan pozitív képet mutatott, a USD/HUF árfolyam 354 alá csökkent, ami szintén februári óta nem látott szinteket jelent.

A múlt héten tapasztalt dollárerősödés nem bizonyult tartósnak, hiszen pénteken a dollár ismét gyengült az euróval szemben, és hétfő reggel az EUR/USD árfolyam 1,0849-en állt.

Az amerikai piacok Emlékezet Napja miatt zárva tartanak, így a hét első napján kisebb mozgások várhatóak a devizapiacon. A hét további részében azonban több fontos gazdasági adat is megjelenik, amelyek nagyobb elmozdulásokat okozhatnak a piacon. Különös figyelmet érdemelnek a pénteki amerikai inflációs adatok. Magyarország szempontjából a Moody's hitelminősítői döntése lesz a hét kiemelkedő eseménye.

A makronaptár szerint a magyar gazdasági adatok közül többek között a MNB hitelintézetek statisztikai mérlegének, a nyugdíjpénztárak prudenciális adatainak, a turizmusnak, a külkereskedelmi mérlegnek és a termelői árindexnek a közzététele várható a héten. Nemzetközi szinten többek között Kína ipari vállalatainak profitjáról, az IFO üzleti bizalomról Németországban, az amerikai ingatlanindexről és a fogyasztói hangulatindexről, valamint a Fed Bézs könyvről is érkeznek adatok.

: Forrás: Portfolio-gyűjtés