Megvan a Windows 10 temetésének időpontja

A Microsoft bejelentette, hogy 2025 őszén megszűnik a Windows 10 támogatása, így a felhasználóknak érdemes lesz áttérniük a Windows 11-re. A Windows 10 2015. július 29-én jelent meg, és a szoftvervállalat 2025. október 14. után már nem fog biztonsági frissítéseket és technikai támogatást nyújtani a rendszerhez.

A támogatás megszűnése azt jelenti, hogy a Windows 10 nem kap többé ingyenes szoftverfrissítéseket a Windows Update szolgáltatástól, sem technikai támogatást, sem biztonsági javításokat. A számítógépek így nagyobb veszélynek lesznek kitéve a vírusok és a rosszindulatú programok miatt.

A Microsoft létrehozott egy oldalt, ahol a Windows 11-re való átállásra vonatkozó információkat, eszközöket és tippeket találhatnak a felhasználók. A Windows 10-es számítógépek egy része jogosult lehet a Windows 11-re való frissítésre, amelyre az oldalon keresztül kaphatnak útmutatást.

A Windows 10-et a mai napig számítógépek milliói futtatják, nemcsak otthoni, hanem céges környezetben is. A Microsoft célja, hogy a lehető legtöbb felhasználó váltson a Windows 11-re, amely jelenleg „csak” 400 millió készüléken fut, két évvel a rajt után.

Az Index korábban beszámolt arról, hogy új időszámítás kezdődött az asztali számítógépek és laptopok világában. A Microsoft hivatalosan is leleplezte legújabb termékcsaládját, amelyeket Copilot+PC-ként is emlegetnek, és amelyekben már ARM-architektúrájú Snapdragon X Elite chipek találhatók. Ezek a chipek jelentős teljesítménynövekedést és csökkentett energiafogyasztást eredményeznek, így a laptopok hosszabb ideig bírják egy töltéssel.