A Szivárvány óvoda esete: Felfüggesztett fegyelmi eljárás és az önkormányzati gyermekbiztonsági útmutató

A Szivárvány óvoda ügyében a fegyelmi eljárás első szakasza befejeződött, de a második fázisban a fegyelmi tanács további rendőrségi információkra vár, ezért az eljárást felfüggesztették. Az óvodavezető a vizsgálat végéig nem térhet vissza, míg az önkormányzat gyermekbiztonsági intézkedéseket vezetett be.

A gazdagréti Szivárvány óvoda egyik dolgozóját, aki pedagógiai asszisztensként dolgozott, szexuális kényszerítés bűntett gyanúja miatt őrizetbe vették. A férfi ellen névtelen feljelentés érkezett a XI. kerületi Rendőrfőkapitánysághoz, és a bíróság letartóztatását rendelte el. A gyanúsítottat az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyintézetben helyezték el, miután őrizetbe kerülése után a hírek szerint megpróbált végezni magával, áprilisban pedig a letartóztatását egészen július másodikáig meghosszabbították. A rendőrség házkutatást is végzett az újbudai önkormányzatnál, hogy kiderítse, voltak-e korábbi panaszok az érintett alkalmazottal kapcsolatban.

Az újbudai önkormányzat közleménye szerint a gyanúsítás után a kerület polgármestere, László Imre azonnali belső vizsgálatot rendelt el és rendkívüli képviselő-testületi ülést hívott össze. A képviselő-testület és a kulturális és köznevelési bizottság egy Gyermekbiztonsági Szabályzat létrehozásáról is döntött. Herczog Mária és Molnár László gyermekvédelmi szakemberek prezentációja alapján a gyermekbiztonsági útmutató és a hozzá kapcsolódó felkészítő célja, hogy minden érintett megismerje és elsajátítsa a gyermekek biztonságához szükséges ismereteket és gyakorlati lépéseket. Az útmutató segítségével felismerhetővé válnak azok a gyerekek, akik potenciálisan veszélyeztetettek, és meghatározza a bántalmazás, visszaélés és elhanyagolás gyanúja esetén a teendőket.

A szakemberek javaslata szerint az útmutatókat intézményspecifikusan kell elkészíteni, figyelembe véve a szolgáltatás, ellátás jellemzőit, az ott dolgozók, az érintett gyerekek és családok tapasztalatait, szükségleteit, véleményét.