A Skoda Transportation Group beavatkozása felboríthatja a magyar-spanyol üzletet?

A Skoda Transportation Group csatlakozott a spanyol Talgo szupervonatgyártó felvásárlásáért folyó versenybe, amelyben eddig a magyar Ganz-Mavag Europe állt nyerésre a 619 millió eurós ajánlatával.

A Skoda Transportation Group, amely egy tömegközlekedési eszközöket gyártó vállalat és nem azonos az autógyártóval, most szakmai befektetőként a CriteriaCaixa spanyol nemzeti pénzügyi csoport oldalán áll a Talgo megvételéért folyó versenyben. A spanyol kormány pozitívan fogadta a Skoda és a CriteriaCaixa együttműködését.

A magyar Ganz-Mavag Europe korábban 619 millió eurós vételárat ajánlott a Talgo részvényeire, és így ők tűntek a legesélyesebb vevőnek. A cég a gyorsvonatok gyártásában szerzett évtizedes tapasztalatokkal rendelkezik.

Madrid azonban aggódik a magyar ajánlat miatt, mivel a Ganz-Mavag Invest Zrt. által birtokolt Dunakeszi Járműjavító Kft. korábban orosz tulajdonban volt. Oscar Puente spanyol közlekedési miniszter kijelentette, hogy „mindent megtesznek” a magyar vásárlók megállítása érdekében, mivel attól tartanak, hogy a magyar cég mögött álló orosz befektetők hozzáférhetnek a spanyol vasúti hálózat és nemzetbiztonság szempontjából kritikus információkhoz.

A Skoda Transportation Group többségi tulajdonosa a PPF-csoport, amely Magyarországon a Yettel mobilszolgáltatót is birtokolja.