Momentum: Későn ébredt ellenzéki összefogás?

A Momentum Mozgalom és Magyar Péter közötti konfliktus újabb szintre lépett, miközben a Magyar Kétfarkú Kutyapárt humoristát küld a köztévés vitára. Donáth Anna, a Momentum elnöke, pozitívan nyilatkozott korábban Magyar Péterről, azonban a HVG interjújában Magyar Péter élesen bírálta a Momentumot, és a NOlimpia-kampányt "bűnben fogant" pártnak nevezte.

A Momentum elnöke, Donáth Anna korábban elismerően szólt Magyar Péterről, mint aki képes volt megmozgatni az ellenzéki térfél szavazóit, és reményét fejezte ki, hogy a június 9-i választások után szövetségesként tekintenek majd egymásra. Azonban Magyar Péter a HVG-nek adott interjújában nemcsak elutasította az együttműködést, hanem a Momentum NOlimpia-kampányát is bírálta, amiért szerinte "egy nemzeti ügy ellenében" kampányoltak. Donáth Anna válaszában kiállt a kampány mellett, és azzal vádolta Magyar Pétert, hogy a "rogáni propaganda szavaival" támadja a pártot. A Momentum elnöke szerint a kampány az államcsődtől mentette meg az országot, és a pártot hazaszerető, liberális fiatalok hozták létre. Donáth Anna szerint Magyar Péternek tükörbe kellene néznie, és elgondolkodnia saját múltján.

A közvélemény-kutatások szerint a Momentum támogatottsága csökkent, és a párt öt százalék alatti támogatottsággal küzd, ami azt jelenti, hogy a közelgő választásokon mandátum nélkül maradhatnak. Kovács János, a PegaPoll vezető elemzője szerint a Momentum belső problémái és a korábbi ellenzéki kínálattal való túlzott azonosulás miatt veszített támogatottságából. Az elemző szerint a párt hibázott, amikor nem tudott új, populáris üzeneteket megfogalmazni, amelyek megerősíthették volna a közösségépítést. Kovács János úgy véli, hogy a Momentumnak csak azokban a kérdésekben érdemes konfliktust vállalnia, amelyek a párt önmeghatározása szempontjából lényegesek, mint például a NOlimpia-kampány.

A köztévé május 30-án rendezendő EP-listavezetői vitáján a Momentum listavezetője, Donáth Anna is részt vesz, annak ellenére, hogy nem volt hajlandó aláírni az MTVA által kért előzetes nyilatkozatot. Donáth Anna közösségi oldalán számolt be arról, hogy az MTVA új feltételt szabott a vitán való részvételre, amely szerint kizárólag a köztévé által szabott témákban szólalhatott volna meg, és ha a köztévé szerkesztője úgy ítéli meg, hogy a véleménye nem komfortos számukra, akkor lekeverhetik és kizárhatják a vitából. A Momentum elnöke ezt a feltételt lelkiismereti okokból nem fogadta el, és úgy érezte, hogy ez az aláírását adja a cenzúrához. Az MTVA válaszában végül "szeretettel" várták a vitára, amelyre Donáth Anna úgy döntött, hogy elmegy, de a nyilatkozatot nem írta alá.

A vitán részt vesz a Fidesz listavezetője, Deutsch Tamás, és Magyar Péter is, aki tüntetést is hirdetett a Várkert Bazár elé. A Magyar Kétfarkú Kutyapárt Tóth Imre Bruti humoristát küldi a vitára, miután a párt listavezetője, Le Marietta úgy döntött, nem vesz részt a "bohózatban". A Kutyapárt közleményében kiemelte, hogy „EP-listavezetői vita helyett az MTVA előrehozta a szilveszteri adásból a kabaréműsort, így ehhez alkalmazkodunk”. Tóth Imre Bruti humorista Facebook-oldalán írta, hogy „EP-be szakértőt, kabaréba humoristát” küldenek, és ő képviseli az MKKP-t az M1-en. A Kutyapárt képviselőjelöltje, Tóth Imre Bruti, június 1-jén 19 órától az ATV-n is részt vesz a többi listavezetővel egy vitában.

A közelgő választások előtt a Momentum és Magyar Péter közötti konfliktus, valamint a Kutyapárt humoros húzása is jelzi az ellenzéki pártok stratégiájának és kommunikációjának változását. Donáth Anna a Facebook-oldalán kihívta Magyar Pétert egy vitára, ahol a politikai véleményüket nyíltan megvitatnák. Az EP-listavezetői vita így az egyik utolsó lehetőség lehet a pártok számára, hogy megmutassák, miért érdemlik meg a választók bizalmát.