Megújult formában tér vissza a Libri Irodalmi Díj

Egy évvel ezelőtt még a megszűnés szélén állt, most azonban újra örülhetünk a Libri Irodalmi Díjnak, amely idén megújult formában tér vissza. A díjat 2023 legnépszerűbb könyvei kapják meg, és az eddigieknél jóval több, összesen 11 kategóriában hirdetnek győzteseket.

A korábbi években az írótársadalom lázadt fel, mert gazdasági megfontolásokra hivatkozva nem adták át a díjat. Krusovszky Dénes író szerint nem csupán a költségvetési megszorítások állhattak a döntés hátterében. Grecsó Krisztián író úgy vélte, hogy a díj megszüntetése anyagi szempontból nem volt indokolt. Láng Zsolt író azonban fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a Libri a díj szüneteltetését csak időlegesnek nevezte.

Láng Zsolt pozitív jövőképe beigazolódott, hiszen a Libri Irodalmi Díj visszatér, és Ludvig Orsolya Stefanie, a Libri marketing- és kommunikációs igazgatója sajtóközleményben erősítette meg a hírt. "Együtt olvasunk – ez az idei évünk jelmondata. Szeretnénk, ha a könyveken keresztül valódi közösségek kialakulását segíthetnénk" – mondta Ludvig Orsolya Stefanie, hozzátéve, hogy a díj odaítélésében az olvasók véleménye is nagyobb szerepet kap. A díjakat az eladási listák alapján ítélik oda, így a vásárlók döntenek a legkedveltebb szerzőkről és művekről. Az elismeréseket 2024. június 14-én, az Ünnepi Könyvhét eseményeihez kapcsolódóan adják át.

Starcz Ákos, az Indexet kiadó médiacsoport igazgatósági tagja, a Libri–Bookline Zrt. igazgatóságának elnöke is, amely társaság az Index.hu Zrt.-től és az Indamedia csoporttól függetlenül működik. A kormányközeli Mathias Corvinus Collegium Alapítvány leányvállalata tavaly júniusban szerzett többségi részesedést a Libriben, amelyet követően több író is elhatárolódott a cégtől.