Kálvária téri Shell-benzinkút bezárása és a terület átalakítása

Május 29-én bezár a Kálvária téri Shell-benzinkút, amit a terület bontása és rendezése követ. A Józsefváros.hu információi szerint a bezárást követően a területet mobilkerítéssel veszik körbe, ami nem fogja befolyásolni a szervízút forgalmát, csupán rövid ideig, a megmaradt üzemanyag kiszivattyúzása és elszállítása idejére kell majd lezárni.

A kútoszlopok eltávolítására június 4-én kerül sor, míg a benzinkút épületének és a tetőnek a bontási munkálatai a június 10-i héten kezdődnek. A bontási folyamatok összesen körülbelül három hétig tartanak, és a tervek szerint július 1-jétől kezdődik a kútterület alatti tartályok kiemelése.

A tartályok eltávolítása után kezdődnek a felszíni munkálatok, amelyek a zajvédő fal bontását, az útpálya helyreállítását, a parkolók kialakítását és a zöldfelület előkészítését foglalják magukban. Ezekre a munkálatokra összesen hét hét áll rendelkezésre. A zöldfelület kialakításának terveit a nyáron a Józsefvárosi Önkormányzat fogja bemutatni a lakosságnak. A zöldfelület megteremtése és a faültetési munkálatok az önkormányzat feladatai lesznek, amelyek a Shell által végzett területrendezés után, várhatóan késő ősszel kezdődnek.

A Józsefvárosi Önkormányzat innovatív megoldásokat alkalmaz a lakhatási problémák kezelésére, amelyek elismerést nyertek a Habitat for Humanity díjával. A VIII. kerületi önkormányzat a nagy és közepes helyek kategóriájában nyerte el a díjat, amiért a lakhatási problémákra talált kreatív megoldásokat. A városvezetés kevés pénzből is képes volt előrelépéseket tenni a jó lakhatás érdekében, például a menthetetlen önkormányzati bérlakások eladásával, amelyből finanszírozni tudták a többi lakás felújítását. Emellett a korrupcióellenes programjuknak köszönhetően ötmilliárd forintot takarítottak meg, amit a lakáspolitikába forgattak vissza. A józsefvárosi önkormányzat által létrehozott szociális lakásügynökség a piaci szereplők bevonásával tesz elérhetővé bérlakásokat az alsó középosztálynak.

A Habitat for Humanity Önkormányzatok a lakhatásért díját Józsefváros mellett Keszthely és Jánoshida önkormányzata is megkapta. A díjat olyan önkormányzatoknak ítélték oda, melyek a most záródó ciklusban kiemelten foglalkoztak a lakhatás kérdésével. A pályázatra összesen 39-en jelentkeztek, és a díjakat településméret szerint három kategóriában osztották ki.

Míg Józsefvárosban a túljelentkezés jelenti a problémát, ahol átlagosan húszan állnak sorba egy önkormányzati lakásért, addig a kisebb településeken, mint például Jánoshida, az elnéptelenedés és a közszolgáltatások leépítése okoz gondot. Jánoshida példáján keresztül látható, hogy a lakhatási problémák enyhítésére is lehet kreatív megoldásokat találni, mint például a körzeti megbízott elköltözése után az egykori lakásában három család elszállásolása, vagy az egészségházban lévő orvosi ügyelet helyére egyedülálló nőknek lakás kialakítása.

A Józsefvárosi Önkormányzat kétmillió forintos támogatást kapott a Habitat díjával, amit rezsi- és adósságkezelési programokra fordíthatnak. Magyarországon a K-Monitor és a Periféria friss elemzése szerint 2016 és 2022 között a vizsgált településeken tovább csökkent az önkormányzati bérlakások száma, összesen 6500 lakással, ami 8 százalékos csökkenést jelent. A vizsgált önkormányzatok többsége pénzt vont ki az egyébként is forráshiányos szektorból, hét év alatt összesen több mint 71,5 milliárd forintot.