A kozmikus hajnal titkai kezdenek felfedni

Egy új tanulmányban a kutatók a James Webb űrtávcső segítségével 13,3-13,4 milliárd évvel ezelőtti galaxisokat vizsgáltak, amelyek a világegyetem hajnalán jöttek létre.

A ScienceAlert által ismertetett friss kutatás során a szakértők három újonnan kialakuló galaxist azonosítottak, amelyek a világegyetem kezdeti százmillió éveiben formálódtak. Kasper Elm Heintz, a dániai Niels Bohr Intézet munkatársa és a vizsgálat vezetője szerint ezek az első "közvetlen" képek a galaxisképződésről, amelyeket valaha láttunk. Heintz hozzátette, hogy a James Webb űrtávcső korábban a fejlődés későbbi szakaszaiban lévő korai galaxisokat mutatott meg, de most először láthatjuk a születésüket és az első csillagrendszerek felépülését.

A kozmikus hajnal, az ősrobbanás utáni első egymilliárd év, egy rejtélyes időszak, amelyet a semleges hidrogén ural, megakadályozva ezzel a fény szabad terjedését. A JWST infravörös megfigyeléseivel képes áthatolni ezen a ködön, és így messzebbre lát, mint elődei. Heintz és csapata három galaxis jeleit észlelte, amelyek a körülöttük lévő semleges hidrogénből származnak, és ezek a galaxisok nagyjából 400-600 millió évvel az ősrobbanás után keletkeztek. Az egyik galaxis a legkorábbi ismert rendszerek egyike. Heintz szerint ezek a galaxisok olyanok, mint csillogó szigetek az egyébként semleges, átlátszatlan gáztengerben.

A kutatók képesek voltak megkülönböztetni a galaxisokat körülvevő gáztömegeket a közöttük lévő semleges anyagtól, és megállapították, hogy ezek a gázhalmazok meglehetősen nagyok, valamint hogy a galaxisok nagy részét lefedik. Ez arra utal, hogy aktívan alakulnak galaktikus anyaggá, és a sok gáz jelenléte azt jelzi, hogy a rendszerek még nem alakították ki csillagaik többségét.

Az új vizsgálat fontos lépés a kozmikus hajnal jobb megértése felé, bár a korszakkal kapcsolatban még mindig sok a kérdőjel. A szakértők célja továbbra is, hogy még alaposabban feltárják a korai galaxisformálódás folyamatát.