Férfiaknak is hasznos lehet a HPV elleni oltás

A humán papillomavírus (HPV) elleni oltás nem csak a nők, hanem a férfiak számára is hasznos lehet, egy friss kutatás szerint, amelyet a Reuters ismertetett.

A HPV több száz típusa közül több is képes méhnyakrákot okozni, és a vakcina elsősorban ezen a területen nyújt védelmet. Azonban egy új, 3,4 millió ember bevonásával készült hosszútávú tanulmány azt vizsgálta, hogy a vakcina mennyire hatékonyan képes megelőzni a vírus által okozott egyéb ráktípusokat is. Ezek közé tartoznak a fej- és nyakkörnyéki daganatok, a végbéltáji ráktípusok, valamint a pénisz-, szeméremtest- és a hüvelydaganatok.

A korábbi kutatások többsége a méhnyakrákra összpontosított, de a legújabb tanulmány 44 százalékban férfiakat is vizsgált. Az eredmények szerint a beoltott férfiak körében alacsonyabb volt a HPV-vel összefüggő megbetegedések aránya, és különösen a fej-nyaki daganatok előfordulása csökkent. Az oltott férfiaknál ezek a daganatok 100 ezer emberből átlagosan 2,8–3,4 esetben fordultak elő, szemben az oltatlanoknál mért 6,3–7,5 esettel.

A nők esetében is kimutathatóan alacsonyabb volt számos ráktípus kockázata az oltottak körében, azonban a fej-nyaki daganatok, valamint a szeméremtest- és a hüvelyrák kockázata nem csökkent jelentős mértékben.

A kutatás eredményeit egy amerikai onkológiai konferencián fogják részletesen bemutatni a következő napokban. A tanulmány előzetes adatai alapján úgy tűnik, hogy a HPV elleni oltás hatékony lehet néhány, a méhnyakrákon túli daganat kockázatának csökkentésére is, mind a férfiak, mind a nők esetében.