A génmódosított arany rizs betiltása

A Fülöp-szigeteki bíróság döntése, mely szerint betiltják a génmódosított Golden Rice termesztését, komoly következményekkel járhat a gyermekhalálozások szempontjából.

A The Guardian szerint az ország korábban engedélyezte a növény kereskedelmi célú termesztését, amelyet az A-vitaminhiány elleni küzdelemre fejlesztettek ki, ami a gyermekek fogyatékosságának és halálának egyik fő oka. A Greenpeace és a helyi gazdák sikeres kampányának eredményeként azonban a bíróság hatályon kívül helyezte az engedélyt. A kampányolók szerint a Golden Rice biztonsága nem bizonyított, és a génmódosításnak komoly egészségügyi következményei lehetnek.

Ezzel szemben számos tudós cáfolja ezt a nézetet, és úgy vélik, a növény életeket menthet. Matin Qaim professzor, a Bonni Egyetem munkatársa szerint a bíróság döntése katasztrofális, és teljesen ellentétes a tudományos eredményekkel, amelyek nem találtak bizonyítékot a növénnyel kapcsolatos kockázatra. Qaim professzor hozzátette, hogy a döntés ezrek halálát fogja eredményezni.

A döntés nemzetközi szinten is visszatartó hatással lehet, mivel India és Banglades is fontolgatta a Golden Rice bevezetését, de most valószínűleg elrettentek tőle. Nyugaton az A-vitamin széles körben megtalálható az élelmiszerekben, de a fejlődő országokban gyakran hiányzik az étrendből, ami gyermekkori vakságot is megelőzhetne.

A hiány súlyos következményekkel jár, például a gyermekkori fertőzések egyik fő kiváltó oka lehet, ami komoly megbetegedésekhez vagy halálozáshoz vezethet. Becslések szerint évente több mint 100 ezer gyermek hal meg A-vitamin hiányban.

A probléma megoldásaként Peter Beyer, a Freiburgi Egyetem sejtbiológus professzora és Ingo Potrykus, a svájci Növénytudományi Intézet munkatársa a génmanipuláció segítségével kezdett el dolgozni még 1990-ben. Géneket illesztettek be a normál rizs DNS-ébe, ezzel létrehozva egy gazdag narancssárga színű pigmentet, a bétakarotint, amely a szervezet által az A-vitamin előállításához szükséges kulcsfontosságú vegyi anyag.