Több párt is oda menne, ahonnan a Fidesz távozott

Magyarországon tizenegy párt indul a június 9-i európai parlamenti választáson, és többek között a Fidesz is új frakcióhoz csatlakozhat, ha képviselői bejutnak az Európai Parlamentbe.

A Fidesz képviselői 2021-ben hagyták el az Európai Néppárt (EPP) frakcióját, és jelenleg függetlenként tevékenykednek, míg a KDNP-s Hölvényi György továbbra is az EPP tagja maradt. A Fidesz lehetséges frakcióválasztására négy forgatókönyvet vázoltak fel:

  • Csatlakozhatnak az Európai Konzervatívok és Reformerekhez,
  • vagy az Identitás és Demokráciához,
  • elképzelhető egy új jobboldali frakció létrehozása,
  • illetve az is lehetőség, hogy függetlenek maradnak.

Az EPP továbbra is népszerű választás a magyar pártok körében, többek között a Jobbik-Konzervatívok, a Tisza Párt, a Mindenki Magyarországa Néppárt és a Megoldás Mozgalom is ide csatlakozna, ha képviselőik bejutnak az Európai Parlamentbe. A Megoldás Mozgalom szerint az EPP innovatív munkahelyteremtési, digitalizációs és technológiai hozzáállása miatt vonzó számukra.

A baloldali, liberális és zöld pártok is készülnek az EP-választásra. A Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd-Zöldek közös listán indulnak, és a Szocialisták és Demokraták frakciójához tartoznak. A Momentum politikusai, Donáth Anna és Cseh Katalin a Renew Europe frakcióban tevékenykednek, és az LMP képviselői a zöldekhez csatlakoznának. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt a Zöldek/EFA pártcsalád részeként működő Európai Kalózokhoz készül csatlakozni.

Nem minden párt döntötte el, hogy melyik frakcióhoz csatlakozna. A Második Reformkor még várja a választások utáni helyzetet, és ideológiák feletti, centrumban politizáló közösségként szeretnének dönteni. Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke egy új frakció létrehozását tervezi, amely a globalistákkal szemben állna.