A Csipes-Kozák ügy és az olimpiai érmek fontossága

A Magyar Nemzet cikke szerint a Csipes-Kozák ügyben az olimpiai érmek fontossága felülírhatja az abúzus tényét, és a bántalmazást bagatellizálja.

A Magyar Nemzet egy szerző nélküli cikkében azt sugallja, hogy a Csipes-Kozák ügyben az olimpiai érmek fontossága nagyobb súllyal eshet latba, mint a bántalmazás ténye. A lap szerint "a bántalmazásba egyesek többet látnak bele a kelleténél, a molesztálás megmaradt verbális szinten". Kozák Danuta hatszoros olimpiai bajnok kajakos a múlt héten vádolta meg Csipes Ferenc edzőt verbális molesztálással, amikor az edző "erősen befolyásolt állapotban" sértegette őt.

A cikk kritizálja Kozákot amiért "a hivatalos útra fittyet hányva egyből a nyilvánossághoz fordult", és nem tartja elegánsnak, hogy nyilvánosságra hozta Csipes alkoholproblémáját. A szerző igyekszik bagatellizálni a bántalmazást, hangsúlyozva, hogy "fizikai bántalmazás nem történt, csakis verbális", és hogy az eset "munkaidőn kívül" történt.

A cikk említést tesz arról is, hogy az ügynek előzménye volt, egy korábbi szóváltás a szolnoki edzőtáborban, és hogy Csipes szeretné a kajak négyest Kozák nélkül is kipróbálni. A lap szerint a konfliktus alapja részben az, hogy Csipes és Kozák, valamint Kozák edző férje, Somogyi Béla közötti kapcsolat nem ideális.

A Magyar Nemzet arra a következtetésre jut, hogy meg kellene hallgatni Csipes verzióját és esetleg enyhíteni kellene a büntetését, mivel a női kajakos szakágban feszültségek vannak, a versenyzők formája pedig nem ideális. A lap szerint az edző szakértelme "az olimpiai felkészülés hajrájában szinte nélkülözhetetlen".

A Magyar Nemzet újságírója újabb részleteket tárt fel, amelyek szerinte némiképp árnyalják a képet. Kozák Danuta állítása szerint az eset a szolnoki edzőtábor közösségi terében, többek hallatára történt. A cikk szerint Csipes Ferenc minősíthetetlen hangnemben szólt Kozákhoz, de fizikai bántalmazás nem történt. A lap arról is beszámolt, hogy az első reakciók után sokan elítélték Csipes Ferencet, de lehiggadva többen azt vallják, hogy meg kell ismerni az edző verzióját is. A szerző konklúzióként azt írja, amennyiben a vizsgálat azt igazolja, hogy az edző fizikálisan nem bántalmazta a versenyzőt, akkor indokolt lenne a büntetés mérséklése.

A Magyar Nemzet szerint Kozák Danutának is bocsánatot kell kérnie az őt verbálisan molesztáló edzőjétől, ha indulni akar Párizsban. A lap úgy fogalmaz, hogy a csatabárd legalább átmeneti elásása, kölcsönös exkuzálás mellett Csipes Ferenc – legalább részleges – rehabilitálása szükséges előfeltétel lehet a párizsi olimpián való induláshoz. A Magyar Kajak-kenu Szövetség olyan kompromisszumos megoldáson dolgozik, miszerint egyfelől feloldják az edző felfüggesztését, másfelől viszont biztosítékot akarnak, hogy a múlt heti incidens ne ismétlődhessen meg.