Cooper-hegyi sajtgurítás: hagyomány és kockázat

Az angolok hagyományos és egyben szürreális eseménye, a Cooper-hegyi sajtgurítás idén is tömegeket vonzott. A versenyen a résztvevők egy kilenc kilós Gloucester sajtot kergetnek le egy 200 méteres domboldalon, és az nyer, aki elsőként ér a domb aljára.

A Cooper-hegyi sajtgurítás (Cooper's Hill Cheese-Rolling and Wake) egy olyan esemény, amely során a résztvevők külön női és férfi kategóriában, valamint több korosztályban is megmérettetik magukat. A verseny látványa különösen szokatlan lehet azok számára, akik még nem láttak hasonlót: emberek futnak, gurulnak, vagy éppen négykézláb másznak lefelé a dombon, hogy utolérjék a guruló sajtot.

A résztvevők számára a sajtkergetés láthatóan nagy szórakozást jelent, annak ellenére, hogy a verseny nem mentes a veszélyektől. 1993-ban például tizenöt személy sérült meg, közülük négyen súlyosabban. A verseny veszélyességét jól mutatja, hogy tavaly egy 19 éves kanadai lány, Delaney Irving annyira megsérült a fejét ütve, hogy eszméletét vesztette.

A sajtgurításnak nincs hivatalos szervezője, ezért a mentőszolgálat és a helyi hatóságok sem kötelesek biztosítani az eseményt, ami tovább növeli a résztvevők kockázatát.

A sajtgurítás iránti érdeklődés olyan nagy, hogy a BBC élőben közvetíti az eseményt percről percre frissülő cikk formájában, így a világ bármely pontjáról követhető a sajtvadászat. Az esemény népszerűsége nem csökken, és a hagyományos angol kultúra egyik különleges megnyilvánulásaként továbbra is vonzza a figyelmet.

A technológia fejlődésével nem csak a hagyományos események válnak egyre népszerűbbé, hanem új innovációk is megjelennek a mindennapokban. Például a Dűne című regényből inspirálódva kanadai mérnökök egy olyan pólót fejlesztettek, amely képes az izzadságot ivóvízzé alakítani. A ruhába épített lepárló a termoelektromos hűtés elvén működik, és képes kivonni a verejtéket a levegőből, majd vízzé alakítani, amit a maszkba helyezett csövön keresztül lehet fogyasztani. A kóstolók szerint a saját testnedvükből előállított lé vízízű, bár a hőmérséklete magasabb, mint a csapvíznek. Az ilyen újítások jelentősége a fenyegető vízhiány esetén válik igazán fontossá.