5000 forintba kerül majd a Nemzeti Összetartozás Hídjának belépője Sátoraljaújhelyen

Nagy várakozás előzi meg a 2024. június 4-i Nemzeti Összetartozás Napját, amikor is ünnepélyes keretek között adják át a Sátoraljaújhelyi Nemzeti Összetartozás Hídját. A Zempléni Kalandpark közösségi médiában tett bejegyzése szerint az üveghíd belépődíja 5000 forint lesz, de az átadóünnepségen csak meghívottak vehetnek részt, a helyiek többsége csak a következő napon próbálhatja ki az építményt.

A híd másnapján a sátoraljaújhelyi és sárospataki lakosok számára ingyenesen látogatható lesz, lakcímkártya felmutatásával. Július 5-e után ezek a lakosok 20 százalék kedvezményt kaphatnak a jegyárakból. Más látogatók 2024. június 6-tól válthatnak belépőt az említett összegért.

A híd közel 80 méter magasságban húzódik és 700 méter hosszúságú, ami a tervezés idején, 2021-ben világrekordot jelentett volna. Azonban a csehek közben megépítették a Sky Bridge 721-et, amely 721 méter hosszú és 120 centi széles, így a magyar híd már nem rekorder. A csehországi függőhíd felfüggesztett része azonban a sátoraljaújhelyi polgármester egyik korábbi nyilatkozata szerint pár méterrel rövidebb, mint a magyar hídé, amely 696 méter hosszú lehet.

A helyi polgármester korábban évente félmillió látogatóra számított, de a beruházás nem aratott osztatlan sikert a helyiek körében. A Népszava szerint a tervezett híd alatti utcák lakói perközösséget alakítottak, mivel a híd építése során szerintük nem vették figyelembe a lakott területet és a Natura 2000-es természetvédelmi területet. A közigazgatási bíróság azonban elutasította a lakók keresetét.

A Nemzeti Összetartozás Hídja egy kötélhíd, amely nagyjából 4 milliárd 98 millió forintos támogatásból épült gyalogosok számára. Az eredeti 2,8 milliárd forintos költségvetést túllépve nemcsak az adófizetők, hanem a természet is megfizette az árát, ugyanis a hegyoldalon letarolták a fákat. A kötélhíd két hegytető, a Szárhegy és a Várhegy között biztosít gyalogos összeköttetést.

A hídra költött több mint 4 milliárdon felül a Kalandpark további hárommilliárd forintba került, abból épült az új libegő is, ami miatt több mint egy kilométer hosszan vágták ki az erdőt. Az elmúlt években több hasonló híd is épült Európa-szerte, például a németek 665 méteres hídja 1,7 milliárd, a portugálok 516 méteres hídja 900 millió, a svájciak 494 méteres hídja pedig 300 millió forintba került átszámolva.

A Zemplén Kalandpark Facebook-oldala szerint a híd nyitvatartási ideje 10 és 19 óra között lesz, és a jegyeket a Várhegy parkolójában a Vár látogatóközpontban, valamint a két hídfőnél elhelyezett jegyértékesítő automatánál lehet megvenni. A látogatók biztonság érdekében 300 főnél egyszerre nem tartózkodhatnak többen a híd zónáján belül, erre számláló fog figyelmeztetni mindkét oldalon.

Az év elején történt egy baleset, amikor a szél megbontotta a járófelület szereléséhez használt deszkázatot a hídon, és a fadarabok ráestek egy otthonra, aminek következtében egy kétgyerekes családnak átmenetileg a nagyszülőkhöz kellett költözniük. Szerencsére a baleset során senki nem sérült meg, de nem sokan múlt, hogy komoly baj legyen belőle.