Ősi aranykincset találtak Izraelben

Jeruzsálemben egy ásatáson 2300 éves, gránátkővel díszített aranygyűrűre bukkantak, amely a hellenisztikus korból származik és egy gyermeké lehetett – számolt be róla az MTI.

Az Izraeli Régészeti Hatóság által közzétett információk szerint a gyűrű mérete alapján valószínűleg egy gyermek viselhette, vagy legfeljebb egy nő kisujjára illett volna. A stílusjegyek alapján a perzsa vagy a korai hellenisztikus korra, azaz az időszámítás előtti 4. század végére vagy a 3. század elejére datálható a lelet.

A korabeli emberek hajlama a drágakővel díszített aranyékszerek iránt ebben az időszakban vált egyre inkább előnyben részesítetté az egyszerűen díszes aranyékszerekkel szemben. A gyűrűt úgy állíthatták elő, hogy vékony aranylemezeket kalapáltak össze tömör arannyá, ami a tartósságát biztosította, hiszen az ékszeren semmiféle kopás nem látható.

A hellenisztikus korban, Nagy Sándor uralma idején az aranyékszerek rendkívül népszerűek voltak. A makedón hódító 336-ban került hatalomra, és uralma alatt virágzott a drága árucikkek, így az aranyékszerek kereskedelme és elterjedése is. A mai Izraelt magába foglaló területen fekvő korabeli Palesztina is a makedón király befolyása alá került, és Jeruzsálem lakói is befogadták a hellenisztikus stílust.