2024-es önkormányzati választások: minden, amit tudni érdemes

Közeledik a 2024. június 9-i önkormányzati választás napja, ezért összegyűjtöttük a választással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Cikkünkben megtalálhatóak a szavazás technikai részletei, a szavazásra jogosultak körének meghatározása, valamint azok a lépések, amelyeket a választás napján távol lévőknek, vagy különleges igényű személyeknek érdemes megtenniük.

Magyarország Alaptörvénye értelmében a helyi közügyek intézése és a helyi közhatalom gyakorlása érdekében helyi önkormányzatok működnek, amelyek feladat- és hatásköreit a képviselő-testületek gyakorolják, a polgármesterek vezetésével. A vármegyei képviselő-testület elnökét a vármegyei képviselő-testület választja saját tagjai közül.

A 2024-es önkormányzati választáson 6.00 órától 19.00 óráig lehet majd szavazni. Szavazójoggal rendelkezik minden Magyarország területén lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar és európai uniós állampolgár, valamint a menekültként elismert vagy huzamos tartózkodási jogosultsággal rendelkező nagykorú személyek is. Nem rendelkezik választójoggal az, aki közügyektől eltiltás hatálya alatt áll, vagy mentális zavara miatt kizárták a választójogból.

A szavazóhelyiségét a választópolgárok a magyarorszag.hu weboldalon található Személyreszabott Ügyintézési Felületen (SZÜF) keresztül tudják megtekinteni, ahol mozgóurna igénylésére vagy belföldi átjelentkezésre is van lehetőség.

A szavazáshoz érvényes személyazonosító igazolvány, útlevél vagy vezetői engedély szükséges, valamint a lakcímet a lakcímkártyával kell igazolni. Fontos, hogy lejárt okmánnyal nem lehet szavazni, és az új okmányokat javasolt legkésőbb május 31-ig igényelni.

A Nemzeti Választási Iroda felületén kereshetők a jelöltek és a listák, amelyeket több szempont alapján is szűrhetünk. Az idei választáson mintegy ezerrel több jelölt indul, mint az öt évvel ezelőttin; a polgármesterjelöltek száma 4 százalékkal, az egyéni választókerületi jelölteké 18 százalékkal nőtt 2019-hez képest.

A települési önkormányzati választásokon a 10 ezer fő alatti településeken egyéni listás választási rendszerben, míg a 10 ezer fő feletti településeken vegyes választási rendszerben választják meg a képviselőket. A polgármestert külön választják meg, aki a képviselő-testület tagja és vezetője is.

A mozgóurna igénylésének határideje elektronikus úton 2024. június 5-én 16 óráig, személyesen pedig 2024. június 7-én 10 óráig van. Az átjelentkezésre irányuló kérelmet 2024. május 31-én 16 óráig kell benyújtani.

A látássérült választópolgárok Braille-írásos szavazósablont, a mozgássérült választópolgárok pedig akadálymentes szavazóhelyiség igénylését 2024. június 5-én 16 óráig kérhetik.

A nemzetiségi önkormányzati választáson azok a választópolgárok vehetnek részt, akik a választást megelőzően nemzetiségi választópolgárként regisztráltatták magukat. Magyarországon tizenhárom elismert honos népcsoport él, és a nemzetiségi névjegyzékbe vétel 2024. május 31-én 16 óráig kérhető.

A választási információs szolgálat a választópolgárok tájékoztatását végzi, és a választás napján reggel 6-tól este 24 óráig fogadják a hívásokat a 06-1-795-3310-as telefonszámon.

Június 9-én 7 millió 854 ezer választópolgár - köztük 216 ezer elsőválasztó - 10 119 szavazókörben adhatja le voksát. Az elsőválasztók bevásárlókocsihoz is használható kulcstartót vehetnek át a szavazókörökben.