Járványügyi tárgyalások patthelyzetben

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tárgyalásai, amelyek célja a jövőbeli világjárványokra való reagálás módjának meghatározása volt, eredmény nélkül értek véget. A kormányoknak kell dönteniük a további lépésekről.

A WHO éves döntéshozó testülete, az Egészségügyi Világközgyűlés fogja megvitatni a legújabb tervezetet, amely még mindig nyitott kérdéseket tartalmaz. Roland Driece, a tárgyalások társelnöke, a fontosságát hangsúlyozta a tárgyalások befejezésének.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója kiemelte, hogy a feleknek 2024 májusáig kell megállapodniuk, azonban több kulcsfontosságú kérdésben nem sikerült konszenzusra jutniuk. Ilyen kérdések a szellemi tulajdonjogok és a vakcinákhoz való hozzáférés is.

A gyógyszergyártókkal folytatott viták során az új kórokozókkal kapcsolatos információk megosztása nem talált közös nevezőt. A fejlődő országok képviselői nem voltak hajlandóak elfogadni egy olyan megállapodást, amely nem biztosítja polgáraik számára az életmentő kezelésekhez való hozzáférést, míg a magasabb jövedelmű országok sem voltak kész arra, hogy pandémia esetén kötelezzék a gyógyszergyártókat a szellemi tulajdonjogaik feladására.

Egy másik vitatott pont az volt, hogy milyen arányban kellene ingyenesen vagy nonprofit módon rendelkezésre bocsátani a gyógyszereket és vakcinákat. Ezek az ütköző pontok jelentős akadályt jelentettek az egyezség elérésében, így a kormányokra hárul a súlyos felelősség, hogy megtalálják-e az előrelépés útját ebben az alapvetően fontos globális egészségügyi kérdésben.