Vitézy Dávid: Lázár János vigye a Maxi-Dubajt Debrecenbe

Ismét kritikát fogalmazott meg Lázár János Építési és Közlekedési Minisztérium vezetőjével szemben Vitézy Dávid, aki a Közlekedési Múzeum Debrecenbe költöztetése helyett a Maxi-Dubaj projekt áthelyezését javasolta.

A Városligetben, az egykori Közlekedési Múzeum épülete mellett tartott sajtótájékoztatóján Vitézy Dávid, főpolgármester-jelölt, arról beszélt, hogy szerinte a Közlekedési Múzeumnak Budapesten kellene maradnia. A sajtótájékoztató célja az volt, hogy bemutassa, miért lenne előnyös a múzeum fővárosban történő megtartása. Vitézy azt is javasolta, hogy a múzeum költöztetésére szánt 150 milliárd forintot inkább a múzeum újjáépítésére fordítsák az Északi Járműjavítóban, ahol korábban ő maga is részt vett a tervezési munkálatokban.

"Van egy ajánlatom Lázár Jánosnak. Vigye a Maxi-Dubajt Debrecenbe és hagyja a Közlekedési Múzeumot Budapesten!" – mondta Vitézy, majd öt érvet sorolt fel a múzeum budapesti maradása mellett.

Első érvként Budapest nagyobb piacot jelent a lakosság és a turisták száma miatt. Másodszor, az Északi Járműjavító jobb helyszín, mivel oda az 1-es villamos közvetlenül elvisz, szemben azzal, hogy Debrecenben egy külvárosi területre tervezik az új múzeumot. Harmadik érvként Budapest központi elhelyezkedését emelte ki, ami lehetővé teszi az ország minden részéről történő könnyű megközelíthetőséget. Negyedik érvként a múzeum dolgozóinak preferenciáját és az intézmény működésének kontinuitását hozta fel, míg ötödik érvként a magyar közlekedéstörténet budapesti kötődését említette.

Vitézy korábban is bírálta a múzeum költöztetésének tervét, amit a budapestiek elleni hadüzenetnek nevezett, míg Karácsony Gergely főpolgármester a kormány Budapest-ellenes politikájának részeként értékelte a tervezett költözést.