A védőnői hálózat központosítása után eszközhiány jelentkezett

Magyarországon több védőnői irodában is eszközhiányra panaszkodnak, ami a központosítás óta állt elő. Kismamák arra kényszerülnek, hogy saját pohárban hozzanak vizeletmintát, és vannak helyek, ahol még vécépapír vagy nyomtatópatron sem áll rendelkezésre.

Az utóbbi időben a védőnők közösségi médiában megosztott bejegyzései szerint egyre több az eszközhiányos iroda. Egyesek arról számoltak be, hogy a nyomtatókban nincs papír, a toner is fogyni látszik, és a tartalékok is elfogytak. Az RTL Klub összeállítása szerint a védőnők arra kérik a kismamákat, hogy hozzanak vizeletmintát a várandós gondozásra, mert nincs pohár, és a szülői kérdőívet is nyomtassák ki két példányban, mert nincs papír és lassan toner sem lesz a nyomtatóban.

Ezeket a bejegyzéseket Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő foglalta össze és osztotta meg, de az RTL Híradója által készített utánajárás során kiderült, hogy a posztok többségét eltávolították a közösségi médiából. Az esetek kapcsán a közösség tagjai felajánlották, hogy segítenek az irodáknak vécépapírral vagy pénzadománnyal.

Az RTL Híradója szerint a probléma nem a források hiányában, hanem a központosított rendszer rugalmatlanságában keresendő. A védőnői hálózatot 2023 júliusában központosították, így a védőnők a kórházakhoz kerültek, és a beszerzéseiket a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság kezeli, amely gyakran nem biztosítja a szükséges eszközöket. A probléma július óta állandó és eléggé szerteágazó, sokakat érintő jelenség.

Szalainé Pintér Veronika, a Független Egészségügyi Szakszervezet védőnői alapszervezetének vezetője szerint a védőnők 68 százaléka saját pénzen vásárolt már munkájához szükséges eszközöket. A védőnőknek gyakran nem tudnak megfelelő nyomtatópatront vagy tonert biztosítani, mert a kórházakban csak bizonyos típusú nyomtatók vannak, amelyek nem kompatibilisek a védőnői irodákban lévő nyomtatókkal.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság arra reagált az RTL megkeresésére, hogy ellenőrzik a problémát, és amennyiben valóban hiány van, azt pótolni fogják. Azonban az RTL Híradója által feltett kérdésekre, hogy mi az oka az anyagellátási problémáknak és mennyire általános ez a jelenség, csak annyit válaszoltak: „az eset kapcsán felvették a kapcsolatot a védőnői szolgálatot irányító intézménnyel”, hogy „ellenőrizze és hiány esetén biztosítsa a szükséges eszközöket.”