Idén is bedugult a Mount Everest, annyian akartak egyszerre felmászni rá

A Mount Everest a kereskedelmi expedícióknak köszönhetően szinte bazári látványossággá vált, minden évben több száz turista próbál meg feljutni a Föld legmagasabb pontjára, és ezért rémisztően nagy dugók alakulnak ki a hegygerincen. Ezt idén sem tudták elkerülni.

A világ tetejére történő mászás jó üzlet a serpacsapatoknak és a nepáli kormánynak is, amely engedélyeket árul, így évente körülbelül nyolcszázan vágnak neki a csúcsnak. Az időjárási viszonyok miatt rendszerint csak szűk időablak áll rendelkezésre a csúcstámadásra, ami különösen a tapasztalatlan mászók számára jelent kihívást, akiket a legkedvezőbb körülmények között próbálnak felvinni. Ez okozza a csúcs közelében kialakuló tömegjeleneteket és a hosszú várakozási időket. A hideg és oxigénszegény környezetben való várakozás növeli a veszélyeket és csökkenti a sikeres csúcstámadás esélyét.

Az idei szezonban a legnagyobb tumultus kedden volt, amikor is körülbelül kétszázan próbáltak kihasználni egy kedvező időjárási ablakot a csúcs elérésére. A nepáli hatóságok az áprilistól júniusig tartó főszezonra 414 mászóengedélyt adtak ki, fejenként 11 ezer dollárért.

A mászószezon már idén is követelt halálos áldozatokat, és jelenleg is folyik egy eltűnt brit mászó és vezetőjének keresése. Dan Paterson és Pasztendzsi Serpa kedden értek fel a csúcsra, azonban azóta semmilyen információ nem áll rendelkezésre róluk. Az 8K Expeditions mentőcsapatot indított a keresésükre, de eddig sikertelenül.

Vinayak Malla, a Hegyi Vezetők Szövetségének Nemzetközi Szövetségének kalauza, aki a hét elején mászta meg az Everestet, arról számolt be, hogy a helyzet nem volt olyan, mint korábban. A Hillary-lépcsőnél ő is hatalmas tömegbe ütközött, és látta, amikor beszakadt egy hópárkány. Négy mászót kötelek segítségével ki tudtak menteni, de két személy eltűnt. Malla szerint a mentésüket megpróbálták, de a fix köteleknél sorban állók miatt ez lehetetlen volt. Az idei szezon első halálos áldozata egy mongol hegymászó volt, akinek holttestét 8000 méteres magasságban találták meg.