Amerikai Tornádók Halálos Áldozatokat Követelnek

Legkevesebb tízen vesztették életüket, köztük gyerekek is, az Egyesült Államok középső államaiban vasárnapra virradóra kialakult tornádók következtében. Texas államban, Dallas közelében a legtöbb halálos áldozatot szedték a viharok, ahol legalább hét ember halt meg és több tucatnyian megsérültek. A texasi áldozatok többsége egy autópálya-pihenőnél és-benzinkútnál vesztette életét, vagy sérült meg, miközben hiába kerestek menedéket a tornádó elől.

Cooke megye rendőrhatóságának vezetője, Ray Sappington beszámolt arról, hogy a kutató- és mentőegységek egy 2 és egy 5 éves gyerek holttestére bukkantak. A vihar súlyosan érintette a Dallastól északra fekvő Valley View kistelepülést és Denton várost, ahol az épületek is jelentős károkat szenvedtek. A közeli Ray Roberts-tó kikötővárosában a szélvihar lakóautókat borított fel.

Az Oklahoma felé vezető államközi 35-ös autópályán egy forgószél egy nagy méretű kamiont is feldöntött, ami keresztbe fordult az úton, és emiatt órákon át állt a forgalom.

Texas északi részén, a viharok által érintett területeken, helyi idő szerint vasárnap reggel mintegy 100 ezer otthon maradt áram nélkül.

Az Egyesült Államok középső részén további államokban is kialakultak tornádók az erős széllel és jégesővel kísért viharzónában, így Oklahoma, Kansas, Missouri és Arkansas államokban is. A viharok halálos áldozatokat követeltek Oklahoma és Arkansas államokban is, ahol további mintegy 200 ezer fogyasztónál szakadt meg az áramszolgáltatás.

Az MTI szerint néhány napja is tornádó pusztított az Egyesült Államokban, de nemrég az Alföldön is lencsevégre kaptak egyet.