Tömegturizmus elleni tüntetés Mallorcán egy tragikus baleset után

Mallorca szigetén mintegy 10 ezer ember vonult az utcákra, hogy a tömegturizmus ellen tüntessen, miután egy étterem összeomlása négy ember halálát okozta.

A Baleár-szigetek, köztük Mallorca, Menorca és Ibiza, a turisták által kedvelt célpontok, részben meleg éghajlatuk miatt. A turizmus jelentős részt vállal a szigetek gazdaságában, hiszen a GDP 45 százalékát adja. Azonban a helyiek számára egyre több problémát jelent a tömegturizmus és az ingatlanok külföldiek általi felvásárlása.

Carme Reines, a tüntetés egyik szervezője szerint változásra van szükség, és azt szeretnék, ha a hatóságok megakadályoznák, hogy olyanok vásároljanak ingatlant, akik nem élnek itt öt évnél régebben. Javier Carbonell, egy helyi ingatlanügynök hozzátette, hogy a kiadó ingatlanok többségét üdülési célokra használják, ami miatt azok nem megfizethetőek a helyiek számára.

A tüntetések nem csak Mallorcán, hanem a szomszédos szigeteken is zajlottak. Menorcán pár százan, Ibizán pedig mintegy ezren fejezték ki nemtetszésüket a tömegturizmussal szemben.

A tragédia, amely a tüntetések egyik kiváltó oka volt, csütörtök este történt Palma de Mallorcán. Egy kétszintes étterem terasza összeomlott, aminek következtében négy ember életét vesztette – két német turista, egy spanyol pincérnő és egy szenegáli férfi –, továbbá tizenhatan súlyosan megsérültek, köztük holland turisták. A vizsgálatok szerint a terasz szerkezete elavult volt és a túlzsúfoltság miatt omlott össze.

A helyieknek több problémát is okoz a túlturizmus, például a turizmus miatti drágulás, ezért Mallorcán most azt szeretnék elérni, hogy a hatóságok jobban kontrollálják a turizmust. Tavaly Barcelona után Mallorcára érkezett a legtöbb turista az országban – míg előbbit 18 millió ember látogatta meg, addig a kevesebb mint egymilliós lélekszámú Mallorcát 14,4 millióan keresték fel a spanyol hatóságok információi szerint. Ennek ellenére a helyiek túlturizmus helyett fenntartható turizmust szeretnének.