Száznál is több kutyát mentettek ki egy viadal telephelyéről

Több mint 120 kutyát mentettek ki egy viadal telephelyéről az Egyesült Államokban, New Jersey-ben, ahol embertelen körülmények között tartották őket.

Az állatokat sivár karámokban és ketrecekben tartották, kültéri kennelekben, nehéz láncokra verve. Az orvosi vizsgálatok során kezeletlen sebeket és szúrt sérüléseket találtak rajtuk, amelyek alapján arra következtettek, hogy a kutyákat kifejezetten viadalra szaporították.

A házkutatás során talált kutyák állapota és a körülmények, amelyek között éltek, arra utalnak, hogy viadalokra használták őket. Az állatorvosok a helyszínen megvizsgálták és megkezdték az állatok ellátását.

A kutyákon talált sérülések között szúrt, vágott és harapott sebek, zúzódások és csonttörések voltak. Sok esetben a kutyák fertőzésekbe, nagy vérveszteségbe, kimerültségbe vagy sokkba halnak bele, nem ritka a kiszáradás miatti kimúlás sem. A helyszínen lesoványodott példányokat, valamint vemhes és szoptatós nőstényeket is találtak.

Janette Reever, a Humán Társaság állatbűnözési nyomozati programjának vezetője szerint megdöbbentő, hogy a kutyaviadalokkal járó szenvedés mértéke mennyire ellentétes azzal, hogy ezek a kutyák mennyire kedvesek és szeretetre éhesek. Az állatokat végül egy biztonságos helyre szállították, ahol folytatják kezelésüket.

Magyarországon a kutyaviadalok még nem szűntek meg teljesen, és ezek a tevékenységek gyakran összefüggenek a prostitúcióval, a drog- és fegyverkereskedelemmel – mondta Kapin Richárd, a Szurkolók az Állatokért Alapítvány vezetője. Az Index és Az Én Kutyám oldal közös riportsorozatot indított a kutyaviadalokról.