Gyopáros Alpár: több mint 11 milliárd forintból fejlesztettek játszótereket a Magyar falu programban

A Magyar falu program 2019-es indulása óta több mint 11 milliárd forint értékben támogatta a kormány 2443 játszótér fejlesztését szerte az országban, jelentette be Gyopáros Alpár kormánybiztos.

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Győr-Moson-Sopron vármegyei Mórichidán gyermeknap alkalmából tartott eseményen beszélt arról, hogy a Magyar falu program keretében országszerte 2443 játszótér fejlesztését támogatták. A kormánybiztos, aki egyben a térség fideszes országgyűlési képviselője is, kiemelte, hogy Magyarországon 2900 olyan település van, ahol ötezernél kevesebben élnek, és szinte mindegyik településen megvalósult legalább egy játszótér fejlesztése.

A program célja, hogy a támogatások révén a kistelepüléseken élők helyben maradjanak, és növekedjen a lakosságszám. Gyopáros Alpár elmondása szerint a támogatási igények felmérése már 2018-ban megkezdődött, hogy a lehető legjobban hasznosuljanak a források. A kormánybiztos hozzátette, hogy a fejlesztések között út- és járdafelújítások, óvodák és bölcsődék építése, orvosi rendelők felújítása, szolgálati lakások kialakítása, kisbolt-felújítás, falubusz és eszközök beszerzése is szerepelt.

Mórichidán, ahol a gyermeknapon átadott játszótér található, 5 millió 831 ezer forintból újult meg az elavult eszközpark. Gyopáros Alpár kiemelte, hogy a település 2019 óta összesen 418 millió forint támogatást nyert el a Magyar falu programban, és a népességszám 5-10 százalékkal nőtt. László Attila, Mórichida független polgármestere szerint az önkormányzati fejlesztésekre 350 millió forintot fordítottak a nyert támogatásból.