A telemedicina alacsony aránya Magyarországon

Magyarországon a telemedicina használata még mindig alacsony, annak ellenére, hogy életeket menthetne és tehermentesíthetné a kórházakat, mondta dr. Duray Gábor a Digital Health Essential konferencián. A telemedicina külföldön, különösen Németországban és az Egyesült Államokban már bebizonyította hatékonyságát, de hazánkban még gyerekcipőben jár ez a technológia.

A telemedicina fogalma magában foglal minden távközléssel támogatott egészségügyi tevékenységet, beleértve a diagnosztikát és a gyógyítást. Dr. Duray Gábor különösen a szívritmuszavar és szívelégtelenség kezelésére szolgáló távolról monitorozható eszközökre helyezte a hangsúlyt. Ezek az eszközök lehetővé teszik a készülékek műszaki adatainak és a betegek állapotának követését, valamint szakmai támogatást nyújtanak a betegek és az egészségügyi személyzet számára.

A telemedicina alkalmazása többféle módon történhet, például alkalmankénti vagy folyamatos monitorozással, és lehetőséget biztosít arra is, hogy az orvosok azonnal értesüljenek, ha a készülék meghibásodik. Ezáltal gyors és hatékony beavatkozásokkal életeket lehet menteni.

A távoli megfigyelés előnye, hogy rengeteg adatot generál, amelyek kutatási célokra is felhasználhatók. A klinikai előnyök között szerepel, hogy a betegeknek nem kell a kórházba menniük a monitorozás miatt, ami csökkenti a kórházi megjelenések számát és növelheti a túlélés esélyét.

Kutatások szerint a telemedicina használata akár 50 százalékkal is csökkentheti a halálozást. A Honvédkórházban végzett kutatások azt mutatták, hogy a telemonitorozást elfogadó betegeknél 60 százalékkal alacsonyabb volt a halálozás. A metaanalízisek azonban változó eredményeket mutatnak, és nem minden esetben jelentettek szignifikáns javulást az összmortalitásban.

A Honvédkórház egy kutatásban azt is vizsgálta, hogy a telemedicina segítségével előre jelezhetők-e a problémás események. Az eredmények szerint a kórházba kerülés előtt már láthatók a beteg állapotának romlásának jelei, így időben történő észlelés esetén megelőzhető a kórházba kerülés és akár a halálozás is.

A Honvédkórház tapasztalatai szerint a megfigyelések 50 százalékában nem adnak okot aggodalomra, és csak 13 százalékban van szükség személyes konzultációra a beteggel. Csak az esetek 5 százalékában szükséges a beteget kórházba hívni.

Magyarországon a telemetria még nem terjedt el széles körben. A Biotronik cég becslése szerint körülbelül 6100 olyan beteg van, akit célszerű lenne telemonitorozni, de csak 40 százalékukat figyelik valójában. A Medtronic szerint a betegek csak 12 százaléka él a telemedicina adta lehetőségekkel. A Honvédkórház adatai szerint az 5800-6000 rászorulóból csak 550 beteg áll távoli monitorozás alatt.

Dr. Duray Gábor szerint nem minden szívelégtelenséggel élő beteget kell monitorozni, hanem csak a legmagasabb kockázatúakat, és ezeket a betegeket kellene megfigyelni.