Takács Boglárka új országos csúccsal győzött Budapesten

Takács Boglárka saját országos csúcsát megjavítva, 11.11 másodperces időeredménnyel nyerte meg a női 100 méteres síkfutást a Nemzetközi Atlétikai Szövetség kontinentális sorozatának bronz kategóriájú budapesti versenyén.

A BHSE 22 éves sprintere, Takács Boglárka, aki tavaly többször is javította a 100 méteres magyar rekordot, most ismét túlszárnyalta saját legjobbját. A korábbi 11.14 másodperces csúcsot 2023. július 13-án állította be, és mostanáig tartotta meg. A vasárnapi versenyen azonban 11.11 másodperccel diadalmaskodott, ezzel újabb országos rekordot állítva fel.

Az idei szabadtéri szezonban is remek formában lévő világbajnoki elődöntős sprinter a dohai Gyémánt Liga-versenyen ötödik helyezést ért el 11.17 másodperccel, és nemrég Besztercebányán ezüst kategóriás viadalon is győzött.

A vasárnapi futamon Takács az amerikai Shannon Ray mellett, a négyes pályán rajtolt. A verseny során kiválóan kapta el a rajtot, és bár féltávig az amerikai versenyzővel együtt haladt, onnan fokozatosan növelte előnyét, végül nagy fölénnyel zárta a futamot. Az eredményét a 0,7 méter/másodperces hátszél is értékesebbé tette.

Azt akartam, hogy jól fusson és ez egy jó futás volt. Ezt most merte futni. Ez a verseny egy állomás az évben, és úgy gondolom, hogy egészen jól állunk

– nyilatkozott az MTI-nek Németh Roland, Takács edzője, a férfi 100 méter országos csúcstartója.

„Azt gondolom, hogy igazolja azt az elvárást és azt a formát, amit régóta várunk. Ebben az esztendőben nagyon stabil és látszik az a szisztematikus munka, amit edzőjével végez” – mondta Takács Boglárkáról Gyulai Miklós, a magyar szövetség elnöke, korábbi kiváló sprinter, aki nem titkolta, lát még további fejlődési lehetőséget a BHSE klasszisának futásában.

„Azt láttam, hogy ebben a futásban még van, ami azt jelenti, hogy a 11.07-es olimpiai szint az megvan benne, a kérdés, hogy ez ki fog-e jönni. Az Európa-bajnokságon erre lehet majd lehetőség” – tette hozzá Gyulai Miklós, aki szerint Takács már tulajdonképpen biztos olimpiai résztvevőnek nevezhető az elmúlt időszakban nyújtott teljesítményével.

Takács Boglárka a 200 méteres távon is rajthoz áll, ahol tavaly szintén országos csúcsot döntött ezen a versenyen. A Magyar Nagydíj-sorozat keretében megrendezett viadalon Halász Bence a férfi kalapácsvetésben idei legjobbjával, 77,77 méterrel győzött, míg Mátó Sára a női 400 méter gáton 55.49 másodperces kiváló idővel, egyéni csúcsot elérve diadalmaskodott.

A férfi 100 méteres síkfutásban a dominikai Melbin Marcelino 10.28 másodperccel végzett az élen, míg a legjobb magyar futó, Illovszky Dominik 10.37 másodperces idővel a harmadik helyen zárt.