Tajvani elnök párbeszédre szólítja fel Kínát

A tajvani elnök, Laj Csing-te ismételten párbeszédet szorgalmazott Kínával, hangsúlyozva a kölcsönös megértés és a régiós stabilitás fontosságát.

A Demokratikus Haladó Párt (DPP) vasárnapi gyűlésén Laj Csing-te elnök késznek mutatkozott a kölcsönös megértés elősegítésére, és a megbékélésre szólította fel Pekinget. Arra kérte Kínát, hogy ossza meg Tajpejjel a régiós stabilitás fenntartásának felelősségét.

Az elnök köszönetet is mondott az Egyesült Államoknak és azoknak az országoknak, amelyek kifejezték aggodalmukat a Tajvan körül tartott kínai hadgyakorlatokkal kapcsolatban. Laj Csing-te hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösség nem fogadja el a Tajvani-szorosban történő feszültségkeltést.

A januárban megválasztott, és a héten hivatalba lépett Laj Csing-te beiktatási beszédében kiemelte a tajvani demokrácia és szabadság jelentőségét. Kijelentette, hogy Pekingnek tiszteletben kell tartania a tajvani nép akaratát.

Kína azonban "veszélyesnek" minősítette az elnök szavait, és válaszul kétnapos hadgyakorlatot indított Tajvan körül, amit Peking "büntetőnek" nevezett. A Kínai Népköztársaság továbbra is szakadár tartományként kezeli Tajvant, amely 1949 óta rendelkezik önálló kormányzattal, és nem zárta ki az erőszakos újraegyesítés lehetőségét.

Ezzel párhuzamosan, a régió másik jelentős szereplője, Dél-Korea, diplomáciai és biztonságpolitikai párbeszéd elindításában, valamint a szabadkereskedelmi megállapodást célzó egyeztetések újraindításában állapodott meg Kínával. Jun Szogjol dél-koreai elnök és Li Csiang kínai miniszterelnök vasárnapi megbeszélésén hangsúlyozták a stabil ellátóláncok fontosságát és a bizalomépítés folytatását. Jun Szogjol a térségbeli és globális ügyek, mint az ukrajnai háború és a gázai konfliktus kapcsán is együttműködésre szólította fel Pekinget.

A háromoldalú csúcstalálkozó előestéjén Jun Szogjol külön egyeztetett Kisida Fumió japán miniszterelnökkel is, ahol a kapcsolatok mélyítésében állapodtak meg. Kisida Fumio emellett Li Csianggal is tárgyalt, ahol Tajvan ügyét felemlítette, és arra kérte Pekinget, hogy oldja fel a Japánból származó halászati termékekre kirótt importkorlátozását. Mind Szöul, mind Tokió korábban figyelmeztetett, hogy semmiféle egyoldalú, a status quo megváltoztatására irányuló kísérlettel sem tud egyetérteni a Tajvani-szoros esetében.

Több mint négy éve először találkozik egymással dél-koreai, japán és kínai vezető. A három ország korábban abban állapodott meg, hogy 2008-tól évente tart csúcstalálkozót, ám az egymás közötti diplomáciai feszültségek és a koronavírus-járvány miatt ez a kezdeményezés félbeszakadt. Az utolsó háromoldalú csúcsot 2019 decemberében tartották.