Pogačar diadala a Giro d'Italián

A szlovén Tadej Pogačar nyerte meg a Giro d'Italia országúti kerékpáros körversenyt, míg az utolsó szakaszt a belga Tim Merlier szerezte meg. Valter Attila összetettben a 22. helyen ért célba.

Pogačar nem csak a rózsaszín trikót, hanem a hegyi pontversenyben a kéket is elhódította, így kettős győzelemmel zárta a versenyt. A rózsaszín trikót a második szakaszon vette át és azt követően végig megőrizte, így pályafutása harmadik Grand Tourját nyerte meg két Tour de France győzelem után. Az összetett második helyén a kolumbiai Daniel Martínez végzett, míg a dobogó harmadik fokára a brit Geraint Thomas állhatott fel, aki méltatta Pogačart mint a legjobbat azok közül, akikkel együtt tekert.

Az összetett legjobb fiatal versenyzője az olasz Antonio Tiberi lett, aki az ötödik helyen zárta a versenyt, ezzel pedig a fehér trikót is magáénak tudhatta. A pontversenyben is egy olasz kerékpáros, Jonathan Milan bizonyult a legjobbnak, aki így a ciklámenszínű mez tulajdonosa lett, megismételve ezzel a tavalyi sikerét. Milan az utolsó 10 kilométeren belül kerékpárcserére kényszerült, de a nagy felzárkózás ellenére részt tudott venni a sprintben és a szakaszon második lett.

Az olasz főváros környéki 125 kilométeres sík etappal zárult a háromhetes viadal, az utolsó szakasz első fele az ünneplésé, a hajrá pedig a sprintbefutóé volt, az összetett ilyenkor hagyományosan már nem változik. Pogačar csapata, az UAE megadta az ünneplés módját: valamennyi csapatautóján megjelent a rózsaszín szín, ahogy csapattársai ruházatán is. A befutóban Tim Merlier bizonyult a leggyorsabbnak, ezzel harmadik etapgyőzelmét gyűjtötte be.

Tavaly Primoz Roglic volt az olasz körverseny első szlovén győztese, Pogačar diadalával egymást követő második évben hódította el szlovén kerékpáros a „végtelen trófeát”, a Trofeo Senza Finét. Pogačar ezzel megtette az első nagy lépést idei célja felé: a Giro után a június 29-én rajtoló francia körverseny megnyeréséért is harcba száll, ez a duplázás legutóbb 1998-ban a legendás olasz Marco Pantaninak sikerült.

Pályafutása 18. olasz körversenyén szerepelt Domenico Pozzovivo, ez rekordbeállítást jelent. A 41 esztendős olasz kerékpáros, aki 2012-ben nyert szakaszt a Girón, az összetett 20. helyén zárt, a római körözést a mezőny előtt kezdhette meg, hogy egyedül ünnepelhesse meg a közönség.