Szőke András: Az időtlen magyar karakterek

Szőke András, a Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, színész és forgatókönyvíró Veiszer Alinda vendégeként beszélt alkotói munkájáról, az állandó színészi kör fontosságáról és az improvizáció szerepéről.

A beszélgetés során Szőke András kifejtette, hogy őt nem szakembernek, hanem amatőrnek tartja, ami Magyarországon negatív felhanggal bír. Magát kívülállónak érzi, és úgy véli, a média csak erősíti a magányosság érzését.

Veiszer Alinda felvetése szerint Szőke filmjeihez egy olyan különleges klíma szükséges, amely a rendszerváltás idején Magyarországon jelen volt. A rendező elmondása alapján filmjeiben a magyar kisemberek, a karakterek állnak a középpontban, akik a rendszerváltás előtt és után is jelen voltak. Ezt példázza a Brigádnapló című filmszatíra is, amely a hiánygazdaság idején való boldogulást ábrázolja.

Szőke András szerint az embereknek filmes módon kellene megmutatni a közösségi kérdéseket, amelyek a Brigádnapló kapcsán felmerülnek. Úgy véli, hogy az alapvető emberi karakterek nem változtak az idők során, és az országjárásai során azt tapasztalja, hogy minden ugyanúgy van, mint korábban.

A rendező hangsúlyozza, hogy az emberi alapsémák, mint a felelősségvállalás, a döntések vállalása, a félelem és az alkalmazkodás kérdései, valamint a kompromisszumok készítése nem változtak. Kiemeli, hogy problémát lát a felelősségvállalás terén, példaként hozva fel a kozmetikai eszközvilágot, ahol az emberek nem merik felvállalni az öregedést.

Szőke András szerint az emberek továbbra is hajlandóak többletmunkát vállalni, hogy ki tudjanak fizetni valamit, és csak a túlhajszoltság egészségre gyakorolt hatásainak megjelenésekor jönnek rá, hogy valami nem stimmel. Az egzisztenciális túlélés érdekében sok mindenre képesek vagyunk, amire a környezetünk lehetőséget nyújt.

Beszélt lakhelyéről, Taliándörögdöt is említve, ahol a helyiek ötven évvel ezelőtt is tudtak cukrot termelni a kiskertben, mivel megvolt a tudásuk hozzá. Az édesanyja alkoholizmusáról is szót ejtett, ami jelentős hatással volt az alkotói tevékenységére.

A teljes interjút egy jelképes havidíjért cserébe ezen a felüleleten lehet megtekinteni.