Szabó Lőrinc özvegyének panasza a szomszédhoz

A XX. századi magyar irodalomtörténet apró, de érdekes emlékeit gyakran találjuk meg a mai napig, mint például Szabó Lőrincné, Mikes Klára névjegykártyáját, mely egy szomszédhoz írt panaszt is tartalmaz.

A magyar irodalmi élet maradványai, legyen szó kéziratokról, levelekről vagy akár névjegykártyákról, gyakran kerülnek elő és váltanak gazdát aukciósházaknál, régiségboltoknál vagy gyűjtők között. Szabó Lőrincné, Mikes Klára névjegykártyája is ilyen különleges darab, amely egy Facebook-csoportban bukkant fel, és egy szomszédhoz írt panaszt is rejt.

Az üzenetet Klára öt évvel a halála előtt írta, amelyben arra kérte a Volkmann utcai szomszédját, hogy csukja be az előszobájuk ablakát, mert a kutya ugatása miatt vendégei nem mernek feljönni hozzá, sőt, ő maga is fél a hangos ugatástól.

Szabó Lőrinc és felesége 1933-ban költöztek be a Volkmann utca 8. szám alatti első emeleti lakásba, ahol mindketten életük végéig éltek. A költő könyvtárszobáját a család ma is eredeti állapotában őrzi, Szabó bársonyzakójával a szék támláján, 15 ezer kötetnyi könyvvel a falakon, és a Kossuth-díjjal az íróasztalon, amit a költő halála előtt néhány hónappal vehetett át.