Sunak kármentésbe, Tusk tűzoltásba kezdett

Rishi Sunak brit miniszterelnök bejelentette, hogy parlamenti választásokat tartanak az Egyesült Királyságban július 4-én, miközben a spanyol, az ír és a norvég kormányfők Palesztina szuverén államként való elismeréséről beszéltek. Heti külpolitikai összefoglalónkban emellett szó esik a német gazdaság pozitív előjeleiről, a lengyelországi gyújtogatási kísérletekről és az Európai Unióhoz intézett kérésekről is.

Emmanuel Macron francia elnök a monetáris politika bátrabb alkalmazását sürgette az Európai Központi Bank számára, hangsúlyozva, hogy a szén-dioxid-fogyasztás csökkentése inflációt fog előidézni, ezért támogatja az EKB mandátumának bővítését.

A német gazdaság az első negyedévben 0,2 százalékkal nőtt negyedéves összevetésben, ami pozitív előjel a korábbi csökkenés után. Lengyelországban kilenc embert tartóztattak le, akiket azzal gyanúsítanak, hogy orosz megbízásból gyújtogatást terveztek.

Rishi Sunak váratlanul jelentette be a választások időpontját, amelyet a szakértők őszre vártak. A Konzervatív Párt jelenlegi támogatottsága 21 százalékos, szemben a Munkáspárt 46 százalékával.

A spanyol, az ír és a norvég miniszterelnökök bejelentették, hogy országaik szuverén államként fogják elismerni Palesztinát, és Izrael válaszlépésként visszahívja nagyköveteit a döntés hatálybalépése előtt.

Kiriákosz Micotákisz görög kormányfő és Donald Tusk lengyel miniszterelnök egy átfogó légvédelmi rendszer létrehozását javasolták az EU-nak, Ursula von der Leyen pedig támogatásáról biztosította őket. Micotákisz emellett uniós intézkedéseket kért az inflációs válság kezelésére.

Ukrajna akár 50 milliárd dolláros segélyt is kaphat, amelyet a G7-ek tárgyaltak az észak-olaszországi Stresában megrendezett találkozójukon.

A Konzervatív Párt kötelező katonai vagy polgári szolgálat bevezetését tervezi a fiatalok számára, amely a választási programjuk részét képezi.

Matteo Salvini olasz helyettes miniszterelnök és Orbán Viktor miniszterelnök is kritikával illették az Oroszország elleni támadás felvetését, és Stoltenberg NATO-főtitkár lemondását követelték.