Sean Combs, a vádak kereszttüzében

Cassandra Ventura, az R&B-énekesnő, ismertebb nevén Cassie, Instagramon tett közzé vádakat Sean Combs, azaz Puff Daddy ellen, amelyek szerint az üzletember évtizedeken át bántalmazta és másokkal is szexre kényszerítette. Ventura azzal vádolta meg Combsot, hogy többszörösen megalázta, megverte, drogokkal tömte, rákényszerítette arra, hogy másokkal szexeljen, és évtizedekig elnyomás alatt tartotta.

Ventura tavalyi jogi indítványa, amely peren kívüli megegyezéssel zárult, hasonló vádak sorozatát indította el Combs ellen. Összesen öt nő és egy férfi vádolta meg a rapgurut hasonló viselkedéssel. A CNN által nyilvánosságra hozott videó, amely egy 2016-os eseményt rögzít, egybevág Ventura állításaival. A felvételen egy nőt látni, akit egy férfi a földre ránt, belerúg és megtapos.

Combs a videó megjelenése után bocsánatot kért, és terápiára, valamint rehabra ment, hogy jobb ember legyen. A művészneveit gyakran változtató Combs a kilencvenes években vált híressé, és a 2020-as években is a szórakoztatóipar egyik legtöbb pénzt termelő vállalkozója volt.

Sean Combs középosztálybeli körülmények között nőtt fel, magániskolába járt, és a Howard Egyetemen üzleti tanulmányokat folytatott. Az Uptown Recordsnál kezdte pályafutását, ahol tehetségeket fedezett fel, és Mary J. Blige első lemezének egyik producere lett. A Bad Boy lemezkiadót Clive Davis segítségével alapította meg, és itt jelent meg The Notorious B.I.G. első nagylemeze.

Combs zenei karrierje mellett több vállalkozásban is részt vett, mint például a Sean John ruhamárka, és részesedése volt vodkamárkában, sportüdítőket gyártó cégben, filmprodukciós vállalatban. A Forbes szerint 2022-ben 1 milliárd dolláros becsült vagyonnal rendelkezett.

Azonban nem csak sikerekről szól Combs élete. 1991-ben egy tragédia felelőse volt, amely kilenc ember halálát követelte. 1999-ben többedmagával rátámadt az Interscope lemezkiadó egyik felsővezetőjére, Steve Stoute-ra. Ugyanebben az évben Jennifer Lopezzel együtt került bajba egy lövöldözés miatt.

2023 novemberében Ventura állt elő a vádakkal, amelyek szerint Combs sorozatosan bántalmazta fizikailag és verbálisan, drogokat adott neki, és arra kötelezte, hogy férfi szexmunkásokkal feküdjön le. A vádak nyomán újabb vádlók jelentkeztek, és New York állam döntése értelmében a szexuális erőszakra vonatkozó elévülést nem veszik figyelembe polgári perek esetén. Rodney Jones, aki Combsnak dolgozott, szintén vádakat fogalmazott meg a producer ellen.

Combs ügyvédei tagadtak minden vádat, de idén márciusban szövetségi ügynökök és kommandósok lepték el a férfi több ingatlanját, és a gyermekeit is őrizetbe vették. A Netflix egy sorozatot vásárolt meg, amely Combsról szól, és amely a vádakat is érinteni fogja.

: A Brief Look at Diddy’s History of Controversies and Allegations : He was a hip-hop legend. Now, abuse allegations engulf Sean ‘Diddy’ Combs : Tom Breihan: The Number Ones (Hachette, 2022) : A Guide to the Many Lawsuits Against Diddy