Salvador Dalí és a magyar viasz titka

Salvador Dalí, a szürrealizmus mestere, nem csupán festményeivel hívta fel magára a figyelmet, hanem extravagáns bajuszával is, amelyet egy BBC-interjúban magyar viasszal készítettnek árult el.

Salvador Dalí, aki a hónapban ünnepelné 120. születésnapját, a BBC Panorama című műsorában Malcolm Muggeridge műsorvezetővel beszélgetett bajuszáról, amely művészi identitásának egyik legjelentősebb szimbóluma volt. Muggeridge elismerte, hogy bár a művész bizarr, álomszerű képeiről ismert, a bajusz látványa mégis ellenállhatatlan volt számára.

Dalí elárulta, hogy bajuszának formázásához kezdetben természetes anyagokat használt, például datolyát, de később áttért a Place Vendôme-on található Pinaud magyar viasz használatára, amelyet már Marcel Proust is előszeretettel alkalmazott, bár ő más módon formázta arcszőrzetét.

A művész minden este megtisztította bajuszát, hogy az éjszaka folyamán megpuhuljon és lecsüngjön, majd reggelente mindössze három perc alatt adta meg neki a jellegzetes, inspirációt adó formát.

Dalí bajusza, amelyet gyakran göndörített, virágokkal díszített vagy masniba kötött, olyan gondosan kidolgozott részlete volt megjelenésének, mint amilyen a művész nyilvános imázsa volt. A bajusz túlzó ívei, akárcsak festményei, arra késztették a nézőket, hogy megkérdőjelezzék a konvenciókat és saját valóságukat.

A bajusz ikonikus sziluettje az évek során számos terméken megjelent, például ékszereken és kávésbögrékön, sőt 2010-ben a Delta Air Lines egyik repülőgépére is felfestették. Ugyanebben az évben a Movember esemény alkalmából végzett felmérés szerint ez lett minden idők leghíresebb bajusza.

Dalí halála után közel három évtizeddel, 2017-ben, amikor a művész testét apasági vizsgálat céljából exhumálták, bajusza még mindig érintetlen volt, és úgy nézett ki, mintha éppen 10 óra 10 percet mutatna.